Pieczemy babkę cytrynową ze Stellą :)


Babka wielkanocna zajmuje ważne miejsce na świątecznym stole. Nie wyobrażamy są bez niej świąt, podobnie jak bez pisanek, czy baranka cukrowego. Na polskich stołach babki pojawiły się w XVII wieku. Uważano, że nieudane ciasto to kompromitacja dla pani domu i dowód jest antytalentu kulinarnego. Już samo jej pieczenie musiało być sporym stresem. 


Dawniej babki wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym. W jej pobliżu nie mógł pojawić się chłop, gdyż wtedy babka mogła by opaść, a to byłaby prawdziwa tragedia. Ciekawostką jest, że służące gorące ciasto kładły na poduszkach i kołysały je jak małe dziecko, tak długo, aż babka wystygła. Dziś mamy dużo łatwiej, a samo pieczenie babki wielkanocnej ma przede wszystkim dostarczać samych dobrych emocji i pięknego, słodkiego zapachu, który roznosi się w całym domu. 


Przychodzę do Was z świątecznym wpisem i przepisem na wielkanocną babkę, który zawsze się sprawdza. Do jej upieczenia użyłam foremek aluminiowych Stella z papierem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie wymagają one smarowania tłuszczem. Maksymalna temperatura użycia wynosi 220 C. W opakowaniu znajdują się 3 sztuki. Foremki bardzo dobrze się sprawdzają- po upieczeniu babkę wygodnie wyjmuje się z foremki. Możemy ich używać nie tylko do wypieku ciast, ale i przygotowywania pasztetów. 



Babka cytrynowa

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej tortowej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

pół kostki masła

5 dag margaryny

1 cytryna

lukier

Przygotowanie:

Masło i margarynę ucieramy w misce z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Całość miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskamy jednolitej masy. Do masy dodajemy startą skórkę cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) i wyciśnięty z niej sok, po czym jeszcze chwilę miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy w tej temperaturze 45- 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z 3 łyżek z soku z cytryny i 9 łyżek cukru pudru. Na koniec posypujemy posypką. 


Warto zapoznać się także z innymi produktami Stelli, które bardzo dobrze sprawdzają się w kuchni:

Rękaw do pieczenia


Papier do pieczenia


Zachęcam Was także do polubienia funpage Stella na Facebooku.

Komentarze

  1. Świetny post Rodzina Testuje. My w tym roku nie pieczemy, tylko zamawiamy :) Pozdrawiam :) Mnóstwo ciekawostek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Funkcja form do ciasta firmy Stella ... jest dobra, nie powoduje sklejania się ciasta podczas gotowania.
    Odpowiednie danie na Wielkanoc.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, te foremki bardzo ułatwiają pieczenie :)

      Usuń
  3. Lubię takie smaki, polecam dodać do babki majonez zamiast masła, dłużej trzyma wilgoć:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna babeczka , nie ma Wielkanocy bez niej. Pozdrawiam serdecznie 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Chociaż my babkę tak lubimy, że chętnie pieczemy ją także poza Wielkanocą :)

      Usuń
  5. Ależ ona musi być dobra. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mamy te foremki.Naprawdę dobrze się sprawdzają.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na Wielkanoc babka musi być obowiązkowo :) Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda- podstawowe ciasto :) Bez niej nie ma Wielkanocy :)

      Usuń
  8. Uwielbiam babki cytrynowe. Najlepsze co może być

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, wpadam na kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś pysznego :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc my chętnie jemy babkę przez cały rok :)

      Usuń
  12. to jest przepis must have na wielkanoc;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jestem noga w pichceniu, więc nawet się nie porywam :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie:) Serdecznie pozdrawia i życzę radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smacznie wygląda ta babka, nie mogę się doczekać kiedy będę jadła w święta takie pyszności 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. .. bardzo lubię babkę cytrynową :) ..a Twoja babka pieczona ze Stellą wygląda smakowicie i jest na pewno fantastyczna w smaku ;) ..świetny post z mnóstwem ciekawostek :)

    - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mialam nic nie robic na swieta... ale ten przepis jest tak prosty, ze chyba skusze sie na babeczke <3pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie takie proste przepisy najbardziej lubię :)

      Usuń
  18. Wygląda cudownie, a przepis rzeczywiście nie jest skomplikowany.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam zimowe ciasta! A nuta cytrynowa w wypiekach super kusi :)
    Pięknych i zdrowych Świąt!

    Pozdrawiamy
    puch ze słów

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajne ciekawostki o babkach :) przepis prosty, a efekt bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Babeczka super, aż leci ślinka. Chętnie skorzystam z przepisu. Foremki bardzo mnie zainteresowały. Nie wiedziałam, że są takie z papierem. To znakomity pomysł , bonie trzeba blaszki smarować tłuszczem.Dzidki za podpowiedź. Pozdrawiam cieplutko ☀️.Zdrowych , wesołych i asmacznych świąt 🐰🐣🐇🐤

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe te foremki.Muszę się za nimi rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są rewelacyjne do wypieków, czy np. pasztetów.

      Usuń
  23. bardzo praktyczne foremki i apetyczna babka!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda troszkę jak keks i chyba nawet kupię sobie w tym roku keks. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wow! This lemon cake looks so tasty! I wish you and your family Happy Easter! ♥

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniała wyszła ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam wielkiego talentu do wypieków, ale babka mi wychodzi :)

      Usuń
  27. Mam bardzo podobny przepis na babkę cytrynową :)
    Twoja wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie :)

    Życzę radosnych przygotowań do Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Też robię babkę cytrynową, ale inną - gotowaną na parze. Teraz wypróbuję twój przepis :) Wesołych i Zdrowych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie muszę się kiedyś zabrać za bakę na parze. Moja babcia robiła taką pyszną!

      Usuń
  29. Uwielbiam babkę cytrynową :-) A produkty Stelli znamy i bardzo lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cudowna babeczka! Przydalaby sie choc jedna taka sluzaca do kolysania ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz