Babka wielkanocna zajmuje ważne miejsce na świątecznym stole. Nie wyobrażamy są bez niej świąt, podobnie jak bez pisanek, czy baranka cukrowego. Na polskich stołach babki pojawiły się w XVII wieku. Uważano, że nieudane ciasto to kompromitacja dla pani domu i dowód jest antytalentu kulinarnego. Już samo jej pieczenie musiało być sporym stresem.
Dawniej babki wypiekano w Wielki Piątek w piecu chlebowym. W jej pobliżu nie mógł pojawić się chłop, gdyż wtedy babka mogła by opaść, a to byłaby prawdziwa tragedia. Ciekawostką jest, że służące gorące ciasto kładły na poduszkach i kołysały je jak małe dziecko, tak długo, aż babka wystygła. Dziś mamy dużo łatwiej, a samo pieczenie babki wielkanocnej ma przede wszystkim dostarczać samych dobrych emocji i pięknego, słodkiego zapachu, który roznosi się w całym domu.
Przychodzę do Was z świątecznym wpisem i przepisem na wielkanocną babkę, który zawsze się sprawdza. Do jej upieczenia użyłam foremek aluminiowych Stella z papierem do pieczenia zapobiegającym przywieraniu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie wymagają one smarowania tłuszczem. Maksymalna temperatura użycia wynosi 220 C. W opakowaniu znajdują się 3 sztuki. Foremki bardzo dobrze się sprawdzają- po upieczeniu babkę wygodnie wyjmuje się z foremki. Możemy ich używać nie tylko do wypieku ciast, ale i przygotowywania pasztetów.
Babka cytrynowa
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
5 dag margaryny
1 cytryna
lukier
Przygotowanie:
Masło i margarynę ucieramy w misce z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Całość miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskamy jednolitej masy. Do masy dodajemy startą skórkę cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) i wyciśnięty z niej sok, po czym jeszcze chwilę miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy w tej temperaturze 45- 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z 3 łyżek z soku z cytryny i 9 łyżek cukru pudru. Na koniec posypujemy posypką.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
5 dag margaryny
1 cytryna
lukier
Przygotowanie:
Masło i margarynę ucieramy w misce z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Całość miksujemy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskamy jednolitej masy. Do masy dodajemy startą skórkę cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) i wyciśnięty z niej sok, po czym jeszcze chwilę miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy w tej temperaturze 45- 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z 3 łyżek z soku z cytryny i 9 łyżek cukru pudru. Na koniec posypujemy posypką.
Warto zapoznać się także z innymi produktami Stelli, które bardzo dobrze sprawdzają się w kuchni:
Rękaw do pieczenia
Papier do pieczenia
Rękaw do pieczenia
Papier do pieczenia
zjadłabym taką babkę!
OdpowiedzUsuńJest pyszna i prosta w przygotowaniu. Polecam :)
UsuńApetyczna ta babeczka. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny post Rodzina Testuje. My w tym roku nie pieczemy, tylko zamawiamy :) Pozdrawiam :) Mnóstwo ciekawostek :)
OdpowiedzUsuńTak też można :) Dziękuję i pozdrawiam!
UsuńFunkcja form do ciasta firmy Stella ... jest dobra, nie powoduje sklejania się ciasta podczas gotowania.
OdpowiedzUsuńOdpowiednie danie na Wielkanoc.
Pozdrowienia.
Dokładnie, te foremki bardzo ułatwiają pieczenie :)
UsuńПриятного аппетита!
OdpowiedzUsuńЭто правда :)
UsuńAle mam ochotę na taką babke :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię takie smaki, polecam dodać do babki majonez zamiast masła, dłużej trzyma wilgoć:-)
OdpowiedzUsuńO! Ciekawy patent! Muszę wypróbować :)
UsuńPyszna babeczka , nie ma Wielkanocy bez niej. Pozdrawiam serdecznie 🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🌷
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Chociaż my babkę tak lubimy, że chętnie pieczemy ją także poza Wielkanocą :)
UsuńAleż ona musi być dobra. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńMamy te foremki.Naprawdę dobrze się sprawdzają.
OdpowiedzUsuńSą świetne :)
UsuńNa Wielkanoc babka musi być obowiązkowo :) Pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńTo prawda- podstawowe ciasto :) Bez niej nie ma Wielkanocy :)
UsuńUwielbiam babki cytrynowe. Najlepsze co może być
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
UsuńPysznie, wpadam na kawę :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Na święta i nie tylko :)
UsuńW sam raz na Święta :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc my chętnie jemy babkę przez cały rok :)
Usuńto jest przepis must have na wielkanoc;)
OdpowiedzUsuńDokładnie! :)
UsuńJa jestem noga w pichceniu, więc nawet się nie porywam :D
OdpowiedzUsuńNa szczęście w sklepach są też gotowe babki ;)
UsuńIt looks beautiful!
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie:) Serdecznie pozdrawia i życzę radosnych świąt!
OdpowiedzUsuńWyszła idealnie :)
UsuńWpadam na nia!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńSmacznie wygląda ta babka, nie mogę się doczekać kiedy będę jadła w święta takie pyszności 😊
OdpowiedzUsuńBabka to najważniejsze ciasto na te święta :)
Usuń.. bardzo lubię babkę cytrynową :) ..a Twoja babka pieczona ze Stellą wygląda smakowicie i jest na pewno fantastyczna w smaku ;) ..świetny post z mnóstwem ciekawostek :)
OdpowiedzUsuń- pozdrawiam serdecznie :)
mialam nic nie robic na swieta... ale ten przepis jest tak prosty, ze chyba skusze sie na babeczke <3pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa właśnie takie proste przepisy najbardziej lubię :)
UsuńWygląda cudownie, a przepis rzeczywiście nie jest skomplikowany.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Dokładnie, takie przepisy są najlepsze :)
UsuńUwielbiam zimowe ciasta! A nuta cytrynowa w wypiekach super kusi :)
OdpowiedzUsuńPięknych i zdrowych Świąt!
Pozdrawiamy
puch ze słów
Kusi, kusi :)
UsuńFajne ciekawostki o babkach :) przepis prosty, a efekt bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńBabeczka super, aż leci ślinka. Chętnie skorzystam z przepisu. Foremki bardzo mnie zainteresowały. Nie wiedziałam, że są takie z papierem. To znakomity pomysł , bonie trzeba blaszki smarować tłuszczem.Dzidki za podpowiedź. Pozdrawiam cieplutko ☀️.Zdrowych , wesołych i asmacznych świąt 🐰🐣🐇🐤
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Również serdecznie pozdrawiam!
UsuńCiekawe te foremki.Muszę się za nimi rozejrzeć :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są rewelacyjne do wypieków, czy np. pasztetów.
Usuńbardzo praktyczne foremki i apetyczna babka!
OdpowiedzUsuńTak, foremki to rewelacyjne rozwiązanie :)
UsuńPiękna babeczka.
OdpowiedzUsuńDziękuję, pięknie wyrosła :)
UsuńWygląda troszkę jak keks i chyba nawet kupię sobie w tym roku keks. :)
OdpowiedzUsuńCo kto lubi :)
UsuńPiekę taką Babkę:)
OdpowiedzUsuńKrólowa wielkanocnych ciast :)
UsuńWow! This lemon cake looks so tasty! I wish you and your family Happy Easter! ♥
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńWspaniała wyszła ta babka :)
OdpowiedzUsuńNie mam wielkiego talentu do wypieków, ale babka mi wychodzi :)
UsuńCytrynową lubię bardzo bardzo
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńMam bardzo podobny przepis na babkę cytrynową :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda rewelacyjnie, aż ślinka cieknie :)
Życzę radosnych przygotowań do Wielkanocy :)
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńTeż robię babkę cytrynową, ale inną - gotowaną na parze. Teraz wypróbuję twój przepis :) Wesołych i Zdrowych!
OdpowiedzUsuńJa właśnie muszę się kiedyś zabrać za bakę na parze. Moja babcia robiła taką pyszną!
UsuńUwielbiam babkę cytrynową :-) A produkty Stelli znamy i bardzo lubimy :-)
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka! Przydalaby sie choc jedna taka sluzaca do kolysania ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, mi też ;)
UsuńLubię babki :-)
OdpowiedzUsuńJa też- są pyszne :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń