Nowości z księgarni TaniaKsiazka.pl:"Sztuka fermentacji.Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu"


Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem zawsze w nazej spiżarni było dużo przetworów. Kompoty,dżemy, kiszone ogórki... Aktualnie nasze zapasy na zimę są dużo skromniejsze, a ja postanowiłam to zmienić. Kiszenie kojarzy mi się głównie z kapustą i ogórkami. Dzięki najnowszej książce "Sztuka fermentacji.Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu" z TaniaKsiazka.pl przekonałam się, że kisić można dosłownie każdą jadalną roślinę. Zaskoczeni? 

Ważne jest, by zrozumieć, że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas.

Sandor Ellix Katz


Autor kulinarnego bestsellera-Sandor Ellix Katz zapoznaje nas z histrorią fermantacji, przedstawia jej zalety i ogromne walory zdrowotne. Nie maśli nam oczu, lecz szczerze przyznaje, że możemy spotkać się z trudnościami, ale też podaje rozwiązania problemów, które najczęściej pojawiają się przy fermentowaniu. Sam przyznaje się także, do błędów, co podnosi na duchu, bo skoro takiemu mistrzowi sztuki fermetnacji zdarzały się niepowodzenia, to i nam może coś nie udać. Ważne, żeby się nie zniechęcać. Oprócz ciekawych wskazówek znjadziecie w książce masę wyjątkowych przepisów- na kombuchę, pastę, miso, natto, miody pitne, wino, czy ryby. Nie tylko pyszne, ale i zdrowe.  Autor zna się na rzeczy, jest prawdziwym pasjonatem fermentacji. Prowadził setki warsztatów żywnościowych w Stanach Zjednoczonych, a jego książka Dzika Fermentacja (2003) została nazwana klasyczną „biblią dla ludzi rozpoczynających projekty DIY, takie jak zakwas lub kapusta kiszona”, i jest „szczególnie znana z podniecania ludzi fermentacją żywności”. 


Książka to prawdziwe kompentium wiedzy o sztuce fermentacji. Dzięki niej lepiej zrozumiecie ten proces i być może, tak jak ja, zacznie odważniej eksperymentować z kiszeniem. Przepisy są wyjątkowo oryginalne i śmiało mogę Was zapewnić, że autor prowadzi czytelnika za nos po kuchni całego świata, otwierając oczy na kompletnie nieznane do tej pory smaki. O kiszonych ogórkach, czy kapuście słyszał każdy z nas. A czy słyszeliście o fermentowanej owsiance, albo fermentowanych nuggetsach sojowych? Książka nie zawiera wiele zdjęć, za to przekazuje ogromną dawkę wiedzy. Stron wiedzy jest wyjątkowo dużo, bo aż 600, także warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na lekturę tego poradnika. Autor pisze lekkim, bardzo przystępnym językiem, co sprawia że czyta się ją wyjątkowo dobrze. 


Poradnik polecam każdemu miłośnikowi kuchni i nowych smaków. Kiszenie może okazać się niezwykłą kulinarną przygodą. Jest też sposobem na marnowanie żywności. Ja na początek zabieram się za zakwas buraczamy, amój mąż ma ambitne plany z miodem pitnym... Trzymajcie za nas kciuki :)



Komentarze

  1. aż mi się przypomniała piwnica w domu ze słoikami różnych przetworów... muszę w tym roku zrobić jakieś kompociki <3 i może buraczki... i jabłka zetrzeć na jabłeczniki ahhhh taka książka by mi się przydała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Parece un buen libro , gracias por la recomendación. Te mando un beso

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzymam więc kciuki Rodzina Testuje. Też mi się przypomniały czasy dzieciństwa i przetwory. Latem u Siostry podobne robimy. Cóż - miód pitny nie dla mnie, abstynentem jestem :- ). Pozdrawiam serdecznie ;-) .

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja teściowa chętnie by zajrzała do tej książki. PS Okładka świetna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miłośniczką kuchni nie jestem, ale o kiszonkach bym poczytała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, książka naprawdę ciekawa i pełna przydatnych wskazówek :)

      Usuń
  6. Szkoda, że nie napisałaś kilku nieoczywistych przykładów, bo książka naprawdę mnie zainteresowała. Sama nie robię przetworów, ponieważ moja teściowa zawsze raczy mnie takimi słoiczkami (a jak nie ona, to mama coś podrzuci), ale... Nigdy nie mów nigdy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tekście wspomniałam o fermentowanej owsiance i fermentowanych nuggetsach sojowych :)

      Usuń
  7. Ciekawa książka dla tych co chcą mieć w piwnicy nie tylko zwykłe dżemy, kompoty...:-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Tata jest entuzjastą kiszenia warzyw wszelakich, powiem mu o tej książce. Może pójdzie o krok lub dwa dalej? Kto wie :D
    Fajne zmiany wizualne na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Okładka wygląda tak, jakby to była jakaś książką fantastyczna, a nie poradnik, ale to z pewnością na plus. Fajnie widzieć coś nieoczywistego :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię tego typu książki i eksperymenty w kuchni.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. To na pewno ciekawa wiedza, jaką warto posiąść.

    OdpowiedzUsuń
  12. czytałabym, czytałą :D ale po okładce nie domyśliłabym się, że to podradnik :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Interesting post
    Thanks for sharing
    I like it
    Kisses ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa książka, w moim guście💚😃📖
    Pozdrawiam cieplutko🤗🌷

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba nie słyszałam wcześniej o tym tytule, ale książka wydaje się ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. It's a great book because it helps you to have an easy life

    OdpowiedzUsuń
  17. Jelita to nasz drugi mózg, a wszystko, co sfermentowane, dobrze im robi.
    Kupię tę książkę, bo pewnie się przyda w mieście jej wegetariańskiej kuchni, chociaż nie lubię w niej przesiadywać.
    Dobrego! 🍀

    OdpowiedzUsuń
  18. kiszona owsianka? Wow, prawdziwa księga wiedzy!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kompletnie nie znam się na kiszeniu, więc to odpowiednia propozycja dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię takie książki, a temat kiszonej akurat chętnie bym bardziej zgłębiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, na pewno znajdziesz dla siebie ciekawe przepisy :)

      Usuń
  21. Kiszonki są zdrowe wiec przydatne książki

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam domowe przetwory a kiszone ogórki kocham miłością wielką od dziecka :) Super książka :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :) Ta książka na pewno by Ci się spodobała :)

      Usuń
  23. U mnie od zawsze robimy przeróżne przetwory. Widzę że mogłabym w tej książce znaleźć coś nowego 😃

    OdpowiedzUsuń
  24. tak, kisić można naprawdę różne produkty :D pamiętam jak byłam zaskoczona jedząc pierwszy raz kiszonego kalafiora czy pomidora :P Miód pitny? sama chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  25. What a great book! I would like to check the recipes up in this book. Fermented foods (yogurt, pickles) are traditionally popular here. We consume pickles alot in winter (actually we consume them alot during the year). Thanks for this informative post. Have a great new week.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ta książka jest genialna. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  27. Książka, która koniecznie musi znaleźć się w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  28. Zaciekawiłaby moją mamę ❤

    OdpowiedzUsuń
  29. ..witam Cię serdecznie ♥
    ..polecasz znakomitą książkę, którą powinien przeczytać każdy.. na pewno ją kupię ..
    dziękuję za wspaniałą recenzję :)

    - pozdrawiam cieplutko, moc serdeczności ślę ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Ale ciekawa musi być ta książka.przydałaby się w naszej biblioteczce :) Anis

    OdpowiedzUsuń
  31. Rzeczywiście bardzo ciekawa. To będzie idealny prezent dla mojego brata :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Nice readings!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo lubię ogórki kiszone, kapusty nie i nie wiem czy by się pokusiła o spróbowanie np. kiszonej marchewki. Powodzenia w wypróbowywaniu przepisów. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA też nie byłam przekonana, ale okazało się że kiszone warzywa są naprawdę pyszne :) Nie tylko ogórki ;)

      Usuń
  34. Ja jestem zaskoczona- co prawda, ostatnio się polubiłam z gotowaniem, ale za warzywami nie przepadam, a na kiszeniu się kompletnie nie znam.
    Myślę że książka spodobałaby się mojej mamie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Tym razem książka nie dla mnie, ale na pewno znajdzie ona swoich zwolenników :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo ciekawa pozycja. Warto zajrzeć do środka i poczytać. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  37. Na tym polu nie mam czym się pochwalić. Z przetworów robię tylko powidła śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Trzymam kciuki! :) Bardzo lubię zakwas buraczany i miód pitny. Są idealne dla zdrowia i pysznie smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciekawa książka :) Jeszcze nigdy nie robiłam żadnych przetworów, może kiedyś mnie najdzie... :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciekawa pozycja!!! Trzymam kciuki za udane eksperymenty w kuchni 😁!!!

    OdpowiedzUsuń
  41. Oj chciałabym :) Co roku robię wiele zapraw z warzyw z naszego ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciekawa książka. U mnie by się przydała. :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ale ładne wydanie książki, chociaż tego typu to akurat nie dla mnie, ale znam miłośników podobnych egzemplarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Książka na pewno warta poznania. Z kiszonek najczęściej robię zakwas buraczany i żytni na żurek, ale ostatnio chodzi za mną kimchi. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  45. O!Coś dla mojej mamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Kiszonki są bardzo zdrowe, więc i książka warta uwagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Chętnie zajrzę. Kiszonki to samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  48. Bardzo lubie takie ksiazki, a ostatnio eksperymentuje z fermentowana kapusta! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Och, mam nadzieję że podzielisz się wynikami eksperymentu z miodem pitnym :D

    OdpowiedzUsuń
  50. YculdeXsubcdo James Homula link
    blactabgogo

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz