Nowości z księgarni TaniaKsiazka.pl:"Sztuka fermentacji.Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu"
Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem zawsze w nazej spiżarni było dużo przetworów. Kompoty,dżemy, kiszone ogórki... Aktualnie nasze zapasy na zimę są dużo skromniejsze, a ja postanowiłam to zmienić. Kiszenie kojarzy mi się głównie z kapustą i ogórkami. Dzięki najnowszej książce "Sztuka fermentacji.Praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu" z TaniaKsiazka.pl przekonałam się, że kisić można dosłownie każdą jadalną roślinę. Zaskoczeni?
Ważne jest, by zrozumieć, że fermentacja jest naturalnym fenomenem o zasięgu znacznie szerszym niż praktyki kulinarne. Komórki w naszym ciele mają zdolność fermentacji. Innymi słowy, ludzie nie wymyślili lub stworzyli fermentacji; bardziej prawdziwe jest twierdzenie, że fermentacja stworzyła nas.
Sandor Ellix Katz
Autor kulinarnego bestsellera-Sandor Ellix Katz zapoznaje nas z histrorią fermantacji, przedstawia jej zalety i ogromne walory zdrowotne. Nie maśli nam oczu, lecz szczerze przyznaje, że możemy spotkać się z trudnościami, ale też podaje rozwiązania problemów, które najczęściej pojawiają się przy fermentowaniu. Sam przyznaje się także, do błędów, co podnosi na duchu, bo skoro takiemu mistrzowi sztuki fermetnacji zdarzały się niepowodzenia, to i nam może coś nie udać. Ważne, żeby się nie zniechęcać. Oprócz ciekawych wskazówek znjadziecie w książce masę wyjątkowych przepisów- na kombuchę, pastę, miso, natto, miody pitne, wino, czy ryby. Nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Autor zna się na rzeczy, jest prawdziwym pasjonatem fermentacji. Prowadził setki warsztatów żywnościowych w Stanach Zjednoczonych, a jego książka Dzika Fermentacja (2003) została nazwana klasyczną „biblią dla ludzi rozpoczynających projekty DIY, takie jak zakwas lub kapusta kiszona”, i jest „szczególnie znana z podniecania ludzi fermentacją żywności”.
Książka to prawdziwe kompentium wiedzy o sztuce fermentacji. Dzięki niej lepiej zrozumiecie ten proces i być może, tak jak ja, zacznie odważniej eksperymentować z kiszeniem. Przepisy są wyjątkowo oryginalne i śmiało mogę Was zapewnić, że autor prowadzi czytelnika za nos po kuchni całego świata, otwierając oczy na kompletnie nieznane do tej pory smaki. O kiszonych ogórkach, czy kapuście słyszał każdy z nas. A czy słyszeliście o fermentowanej owsiance, albo fermentowanych nuggetsach sojowych? Książka nie zawiera wiele zdjęć, za to przekazuje ogromną dawkę wiedzy. Stron wiedzy jest wyjątkowo dużo, bo aż 600, także warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na lekturę tego poradnika. Autor pisze lekkim, bardzo przystępnym językiem, co sprawia że czyta się ją wyjątkowo dobrze.
Poradnik polecam każdemu miłośnikowi kuchni i nowych smaków. Kiszenie może okazać się niezwykłą kulinarną przygodą. Jest też sposobem na marnowanie żywności. Ja na początek zabieram się za zakwas buraczamy, amój mąż ma ambitne plany z miodem pitnym... Trzymajcie za nas kciuki :)
This is so interesting
OdpowiedzUsuńYes, it is :)
Usuńaż mi się przypomniała piwnica w domu ze słoikami różnych przetworów... muszę w tym roku zrobić jakieś kompociki <3 i może buraczki... i jabłka zetrzeć na jabłeczniki ahhhh taka książka by mi się przydała!
OdpowiedzUsuńWarto, warto- na zimę jak znalazł :)
UsuńParece un buen libro , gracias por la recomendación. Te mando un beso
OdpowiedzUsuńTrzymam więc kciuki Rodzina Testuje. Też mi się przypomniały czasy dzieciństwa i przetwory. Latem u Siostry podobne robimy. Cóż - miód pitny nie dla mnie, abstynentem jestem :- ). Pozdrawiam serdecznie ;-) .
OdpowiedzUsuńWarto mieć różne przetwory w spiżarni :)
UsuńMoja teściowa chętnie by zajrzała do tej książki. PS Okładka świetna! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, od razu przyciąga wzrok :)
UsuńMiłośniczką kuchni nie jestem, ale o kiszonkach bym poczytała...
OdpowiedzUsuńPolecam, książka naprawdę ciekawa i pełna przydatnych wskazówek :)
UsuńSzkoda, że nie napisałaś kilku nieoczywistych przykładów, bo książka naprawdę mnie zainteresowała. Sama nie robię przetworów, ponieważ moja teściowa zawsze raczy mnie takimi słoiczkami (a jak nie ona, to mama coś podrzuci), ale... Nigdy nie mów nigdy! :D
OdpowiedzUsuńW tekście wspomniałam o fermentowanej owsiance i fermentowanych nuggetsach sojowych :)
UsuńCiekawa książka dla tych co chcą mieć w piwnicy nie tylko zwykłe dżemy, kompoty...:-). Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńTata jest entuzjastą kiszenia warzyw wszelakich, powiem mu o tej książce. Może pójdzie o krok lub dwa dalej? Kto wie :D
OdpowiedzUsuńFajne zmiany wizualne na blogu :)
Może mu się spodobać :)
UsuńOkładka wygląda tak, jakby to była jakaś książką fantastyczna, a nie poradnik, ale to z pewnością na plus. Fajnie widzieć coś nieoczywistego :D
OdpowiedzUsuńKsiążka jest naprawdę rewelacyjna :)
UsuńLubię tego typu książki i eksperymenty w kuchni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
To tak jak ja :)
UsuńTo na pewno ciekawa wiedza, jaką warto posiąść.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuńczytałabym, czytałą :D ale po okładce nie domyśliłabym się, że to podradnik :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńInteresting post
OdpowiedzUsuńThanks for sharing
I like it
Kisses ♥
UsuńThank you for visiting my blog :)
Ciekawa książka, w moim guście💚😃📖
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko🤗🌷
Cieszę się, że trafiłam :)
UsuńChyba nie słyszałam wcześniej o tym tytule, ale książka wydaje się ciekawa :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńIt's a great book because it helps you to have an easy life
OdpowiedzUsuńYes, it is :)
UsuńJelita to nasz drugi mózg, a wszystko, co sfermentowane, dobrze im robi.
OdpowiedzUsuńKupię tę książkę, bo pewnie się przyda w mieście jej wegetariańskiej kuchni, chociaż nie lubię w niej przesiadywać.
Dobrego! 🍀
chętnie bym poznała
OdpowiedzUsuńkiszona owsianka? Wow, prawdziwa księga wiedzy!
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńKompletnie nie znam się na kiszeniu, więc to odpowiednia propozycja dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńZ tej książki wszystkiego się nauczysz :)
UsuńCiekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńJa też tak myślę :)
UsuńLubię takie książki, a temat kiszonej akurat chętnie bym bardziej zgłębiła :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na pewno znajdziesz dla siebie ciekawe przepisy :)
UsuńKiszonki są zdrowe wiec przydatne książki
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam domowe przetwory a kiszone ogórki kocham miłością wielką od dziecka :) Super książka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To tak jak ja :) Ta książka na pewno by Ci się spodobała :)
UsuńU mnie od zawsze robimy przeróżne przetwory. Widzę że mogłabym w tej książce znaleźć coś nowego 😃
OdpowiedzUsuńNa pewno :)
Usuńtak, kisić można naprawdę różne produkty :D pamiętam jak byłam zaskoczona jedząc pierwszy raz kiszonego kalafiora czy pomidora :P Miód pitny? sama chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńCiekawa książeczka :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
UsuńWhat a great book! I would like to check the recipes up in this book. Fermented foods (yogurt, pickles) are traditionally popular here. We consume pickles alot in winter (actually we consume them alot during the year). Thanks for this informative post. Have a great new week.
OdpowiedzUsuńNice to read it :)
UsuńTa książka jest genialna. Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńKsiążka, która koniecznie musi znaleźć się w moim domu.
OdpowiedzUsuńWarto ją mieć w biblioteczce :)
UsuńZaciekawiłaby moją mamę ❤
OdpowiedzUsuń..witam Cię serdecznie ♥
OdpowiedzUsuń..polecasz znakomitą książkę, którą powinien przeczytać każdy.. na pewno ją kupię ..
dziękuję za wspaniałą recenzję :)
- pozdrawiam cieplutko, moc serdeczności ślę ♥
Dziękuję za miłe słowa i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńAle ciekawa musi być ta książka.przydałaby się w naszej biblioteczce :) Anis
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńIt looks really good.
OdpowiedzUsuńYes, it is :)
UsuńRzeczywiście bardzo ciekawa. To będzie idealny prezent dla mojego brata :)
OdpowiedzUsuńNice readings!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Bardzo lubię ogórki kiszone, kapusty nie i nie wiem czy by się pokusiła o spróbowanie np. kiszonej marchewki. Powodzenia w wypróbowywaniu przepisów. ;)
OdpowiedzUsuńJA też nie byłam przekonana, ale okazało się że kiszone warzywa są naprawdę pyszne :) Nie tylko ogórki ;)
UsuńJa jestem zaskoczona- co prawda, ostatnio się polubiłam z gotowaniem, ale za warzywami nie przepadam, a na kiszeniu się kompletnie nie znam.
OdpowiedzUsuńMyślę że książka spodobałaby się mojej mamie :)
Pozdrawiam
To może być dobry pomysł na prezent :)
UsuńTym razem książka nie dla mnie, ale na pewno znajdzie ona swoich zwolenników :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ciekawa pozycja. Warto zajrzeć do środka i poczytać. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńNa tym polu nie mam czym się pochwalić. Z przetworów robię tylko powidła śliwkowe :)
OdpowiedzUsuńTo już dobry początek :)
UsuńTrzymam kciuki! :) Bardzo lubię zakwas buraczany i miód pitny. Są idealne dla zdrowia i pysznie smakują :D
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńCiekawa książka :) Jeszcze nigdy nie robiłam żadnych przetworów, może kiedyś mnie najdzie... :D
OdpowiedzUsuńPolecam-smaczne i zdrowe :)
UsuńCiekawa pozycja!!! Trzymam kciuki za udane eksperymenty w kuchni 😁!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOj chciałabym :) Co roku robię wiele zapraw z warzyw z naszego ogrodu :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńCiekawa książka. U mnie by się przydała. :)
OdpowiedzUsuńAle ładne wydanie książki, chociaż tego typu to akurat nie dla mnie, ale znam miłośników podobnych egzemplarzy :)
OdpowiedzUsuńTo może być dobry pomysł na prezent :)
UsuńKsiążka na pewno warta poznania. Z kiszonek najczęściej robię zakwas buraczany i żytni na żurek, ale ostatnio chodzi za mną kimchi. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam, to naprawdę wartościowa lektura :)
UsuńO!Coś dla mojej mamy! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKiszonki są bardzo zdrowe, więc i książka warta uwagi :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńChętnie zajrzę. Kiszonki to samo zdrowie
OdpowiedzUsuńDokładnie! A takie domowe szczególnie :)
UsuńBardzo lubie takie ksiazki, a ostatnio eksperymentuje z fermentowana kapusta! Pycha :)
OdpowiedzUsuńO! Pychota :)
UsuńOch, mam nadzieję że podzielisz się wynikami eksperymentu z miodem pitnym :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńYculdeXsubcdo James Homula link
OdpowiedzUsuńblactabgogo