Kurkuma jeszcze całkiem niedawno uchodziła w naszym kraju za mało znaną, egzotyczną przyprawę. Na świecie stosowana jest od tysiącleci, jednak jej ojczyzną są Indie i pobliskie rejony Azji Południowej. Nazywana jest też "złotą przyprawą" lub "złotem Indii" ze względu na jej charakterystyczny kolor, ale i wyjątkowe właściwości lecznicze. O jej zdrowotnych walorach można by napisać książkę... Cieszę się, że wreszcie taka powstała. Moja biblioteczka wzbogaciła się o książkę Agaty Lewandowskiej "Kurkuma. Uzdrawiająca moc" wydawnictwa RM. Jeżeli jeszcze nie stosujecie regularnie w kuchni "złota Indii", to gwarantuję Wam, że po przeczytaniu tej książki to się zmieni :) Przekonacie się, że niepozorne kłącze ma naprawdę wielką moc! W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje, kurkuma może okazać się wyjątkowo pomocna. Autorka szczegółowo opisała zastosowanie kurkumy w kuchni i kosmetyce. Oddzielny rozdział poświęcony jest kurkuminie- substancji biologicznie czynnej, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wszystkie informacje autorka czerpała z badań naukowych.
Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby oraz wspierać organizm w walce z cukrzycą, miażdżycą, astmą, chorobami stawów, chorobami autoimmunologicznymi, a nawet nowotworami. Według badaczy stanowi przyszłość medycyny. W książce szczegółowo zostały opisane wszystkie właściwości zdrowotne kurkuminy. Jednocześnie jednak autorka podkreśla, że choć substancja ta ma wiele zastosowań, to jednak nie wolno na własną rękę zastępować leków przypisanych kurkuminą ani bez konsultacji z lekarzem czy farmaceutą łączyć ją z lekami. W jednym z rozdziałów autorka próbuje także odpowiedzieć na pytanie, czy suplementy kurkuminy są lepsze od jej naturalnej postaci. Dowiecie się także ile kurkuminy powinno się zażywać i kiedy nie powinno się jej stosować. Książka jest prawdziwą skarbnicą wiedzy o tej przyprawie. Dodatkowo zawiera także przepisy, które ułatwią wprowadzenie kurkuminy do naszej diety. Może skusicie się na rozgrzewającą indyjską zupę, albo tak jak ja zaczniecie posypywać kurkumą kanapki? Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo! Przeczytajcie koniecznie :)
Na pewno warto zajrzeć. Polecę mojej siostrze.
OdpowiedzUsuńTo może być też fajny pomysł na prezent :)
UsuńCiekawy publikacja 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy temat :)
UsuńTradycyjna medycyna chińska bardzo docenia właściwości kurkumy :)
OdpowiedzUsuńNie bez przyczyny :)
UsuńOoo kurkuma lata temu w połączeniu z miodem bardzo mi pomagała w leczeniu gardła 😊 bardzo pożyteczna roślina.
OdpowiedzUsuńWarto po nią sięgać :)
UsuńKurkuma jest świetna, chętnie po nią sięgam w kuchni. Będę miała ten tytuł na uwadze! :)
OdpowiedzUsuńKurkuma naprawdę ma moc! :)
UsuńPierwszy raz słyszę o tej książce. Chętnie przeczytam 😀
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainteresowała :)
UsuńDodaję kurkumę do wszystkiego, dla koloru i dla zdrowia!
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze :)
UsuńBardzo ciekawa publikacja. Kurkumę stosujemy od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Warto po nią sięgać jak najczęściej :)
UsuńZapowiada się bardzo ciekawa książka! Na pewno przeczytam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainteresowała :)
UsuńCiekawe.
OdpowiedzUsuńKurkuma, poza wszelkimi dobroczynnymi właściwościami które opisałaś, ma jeszcze jedną - może służyć jako piękna, ozdobna roślina.
Dokładnie, na dodatek możemy ją wyhodować sami z kłączy :)
UsuńRzeczywiście bardzo ciekawa książka. Na pewno warto przeczytać. Ja od niedawna chętniej sięgam po kurkumę. Mój teść podawał ją teściowej na problemy z pamięcią. Zaleciła mu to lekarka. Anula
OdpowiedzUsuńKurkuma ma naprawdę wiele właściwości. Korzystnie wpływa także na pamięć.
UsuńO tak. Słyszałam o jej właściwościach... Jak wiele innych ziół... Mają te moc... I pięknie zarazem kwitną. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWarto korzystać z tych dobrodziejstw natury :)
UsuńLubię takie książki. Tę chętnie sobie kupię.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto :)
UsuńZachęciłaś mnie do sięgnięcia po tę książkę
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainteresowała :)
UsuńJuż wcześniej słyszałam o zdrowotnych właściwościach kurkumy, u mnie w kuchni gości od dawna :)
OdpowiedzUsuńSuper, warto po nią sięgać jak najczęściej :)
UsuńO tak, kurkuma bardzo zdrowa, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńIm częściej się pojawia w naszym menu tym lepiej :)
UsuńJa dodaję często kurkumę do rosołu i do dań z kurczaka. Książka bardzo interesująca, z pewnością dowiedziałabym się z niej czegoś nowego na temat kurkumy.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto przeczytać :)
UsuńSłyszałam o zdrowotnych właściwościach kurkumy. Chętnie dowiem się czegoś, zwłaszcza jak wykorzystać ją w przepisach :)
OdpowiedzUsuńZaskakujące jest to, że jedna roślina ma tak wielką moc :)
UsuńBardzo ciekawa publikacja. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńkurkuma to nasz must have na jesienne przeziębienia:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wzmacnia odporność :)
UsuńKurkuma to samo zdrowie 💛. Dodaję ją do jajek, koktajli, deserów, ciast, zup, zieminków czy ryżu.
OdpowiedzUsuńJest świetna w diecie atopika. Rewelacyjna książka :)
Dokładnie :) Kurkuma powinna być obecna w każdej kuchni :)
UsuńCiekawa książka ;)
OdpowiedzUsuńNie stosuje jeszcze kurkumy do niczego.
Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
Wildfiret
Warto wprowadzić ją do kuchni :)
UsuńOh very good book darling
OdpowiedzUsuńYes, it is :)
UsuńLubię tę przyprawę. Ma dobre właściwości. Dodaję do niektórych zup.
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńBrzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńKsiążkę warto przeczytać :)
UsuńSłyszałam o jej wspaniałych właściwościach!
OdpowiedzUsuńNiesamowita roślina :)
Usuń