Czytam z wydawnictwem RM: Kurkuma. Uzdrawiająca moc

 


Kurkuma jeszcze całkiem niedawno uchodziła w naszym kraju za mało znaną, egzotyczną przyprawę. Na świecie stosowana jest od tysiącleci, jednak jej ojczyzną są Indie i pobliskie rejony Azji Południowej. Nazywana jest też "złotą przyprawą" lub "złotem Indii" ze względu na jej charakterystyczny kolor, ale i wyjątkowe właściwości lecznicze. O jej zdrowotnych walorach można by napisać książkę... Cieszę się, że wreszcie taka powstała. Moja biblioteczka wzbogaciła się o książkę Agaty Lewandowskiej "Kurkuma. Uzdrawiająca moc" wydawnictwa RM. Jeżeli jeszcze nie stosujecie regularnie w kuchni "złota Indii", to gwarantuję Wam, że po przeczytaniu tej książki to się zmieni :)  Przekonacie się, że niepozorne kłącze ma naprawdę wielką moc! W okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje, kurkuma może okazać się wyjątkowo pomocna. Autorka szczegółowo opisała zastosowanie kurkumy w kuchni i kosmetyce. Oddzielny rozdział poświęcony jest kurkuminie- substancji biologicznie czynnej, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wszystkie informacje autorka czerpała z badań naukowych. 


Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby oraz wspierać organizm w walce z cukrzycą, miażdżycą, astmą, chorobami stawów, chorobami autoimmunologicznymi, a nawet nowotworami. Według badaczy stanowi przyszłość medycyny. W książce szczegółowo zostały opisane wszystkie właściwości zdrowotne kurkuminy. Jednocześnie jednak autorka podkreśla, że choć substancja ta ma wiele zastosowań, to jednak nie wolno na własną rękę zastępować leków przypisanych kurkuminą ani bez konsultacji z lekarzem czy farmaceutą łączyć ją z lekami. W jednym z rozdziałów autorka próbuje także odpowiedzieć na pytanie, czy suplementy kurkuminy są lepsze od jej naturalnej postaci. Dowiecie się także ile kurkuminy powinno się zażywać i kiedy nie powinno się jej stosować. Książka jest prawdziwą skarbnicą wiedzy o tej przyprawie. Dodatkowo zawiera także przepisy, które ułatwią wprowadzenie kurkuminy do naszej diety. Może skusicie się na rozgrzewającą indyjską zupę, albo tak jak ja zaczniecie posypywać kurkumą kanapki? Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo!  Przeczytajcie koniecznie :)



Komentarze

  1. Na pewno warto zajrzeć. Polecę mojej siostrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjna medycyna chińska bardzo docenia właściwości kurkumy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo kurkuma lata temu w połączeniu z miodem bardzo mi pomagała w leczeniu gardła 😊 bardzo pożyteczna roślina.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurkuma jest świetna, chętnie po nią sięgam w kuchni. Będę miała ten tytuł na uwadze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz słyszę o tej książce. Chętnie przeczytam 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodaję kurkumę do wszystkiego, dla koloru i dla zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa publikacja. Kurkumę stosujemy od dłuższego czasu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się bardzo ciekawa książka! Na pewno przeczytam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe.
    Kurkuma, poza wszelkimi dobroczynnymi właściwościami które opisałaś, ma jeszcze jedną - może służyć jako piękna, ozdobna roślina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, na dodatek możemy ją wyhodować sami z kłączy :)

      Usuń
  10. Rzeczywiście bardzo ciekawa książka. Na pewno warto przeczytać. Ja od niedawna chętniej sięgam po kurkumę. Mój teść podawał ją teściowej na problemy z pamięcią. Zaleciła mu to lekarka. Anula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkuma ma naprawdę wiele właściwości. Korzystnie wpływa także na pamięć.

      Usuń
  11. O tak. Słyszałam o jej właściwościach... Jak wiele innych ziół... Mają te moc... I pięknie zarazem kwitną. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie książki. Tę chętnie sobie kupię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zachęciłaś mnie do sięgnięcia po tę książkę

    OdpowiedzUsuń
  14. Już wcześniej słyszałam o zdrowotnych właściwościach kurkumy, u mnie w kuchni gości od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tak, kurkuma bardzo zdrowa, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im częściej się pojawia w naszym menu tym lepiej :)

      Usuń
  16. Ja dodaję często kurkumę do rosołu i do dań z kurczaka. Książka bardzo interesująca, z pewnością dowiedziałabym się z niej czegoś nowego na temat kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Słyszałam o zdrowotnych właściwościach kurkumy. Chętnie dowiem się czegoś, zwłaszcza jak wykorzystać ją w przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskakujące jest to, że jedna roślina ma tak wielką moc :)

      Usuń
  18. Bardzo ciekawa publikacja. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. kurkuma to nasz must have na jesienne przeziębienia:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurkuma to samo zdrowie 💛. Dodaję ją do jajek, koktajli, deserów, ciast, zup, zieminków czy ryżu.
    Jest świetna w diecie atopika. Rewelacyjna książka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Kurkuma powinna być obecna w każdej kuchni :)

      Usuń
  21. Ciekawa książka ;)
    Nie stosuje jeszcze kurkumy do niczego.
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię tę przyprawę. Ma dobre właściwości. Dodaję do niektórych zup.

    OdpowiedzUsuń
  23. Słyszałam o jej wspaniałych właściwościach!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz