Pieczemy ze Stellą

 

Jak tam u Was kochani nastroje przed świętami? Zakupy zrobione, prezenty przygotowane? Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych ciast. Każda gospodyni ma swoje sprawdzone przepisy. U mnie w domu jednym z takich popisowych ciast jest świąteczna szarlotka. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, a ciacho jest wyjątkowo smaczne i przy tym efektownie wygląda. Do pieczenia użyłam papieru do pieczenia Stella


W jednej rolce znajduje się aż 8 metrów papieru. W czasie przygotowania do pieczenia wystarczy odciąć nożyczkami kawałek papieru do pieczenia i rozłożyć go na blasze, czy w formie. Jest on obustronnie powlekany silikonem dzięki czemu zapobiega przywieraniu ciast oraz kruszeniu się wypieków przy wyjmowaniu z formy. Nie wymaga przy tym natłuszczania foremek i blach. Co najważniejsze, jest też bardzo odporny nawet na bardzo wysokie temperatury. Producent zaznacza, że maksymalna temperatura użycia wynosi 220 0C. Ostatnio papieru do pieczenia Stella używaliśmy do pieczenia pierniczków, ale świetnie sprawdza się także przy pieczeniu ciast, pizzy, frytek, tostów itp. Może być także stosowany do zamrażania i podgrzewania produktów, nadaje się także do kuchenek mikrofalowych.


Szarlotka z choinkami

Składniki: 

1 kg jabłek

1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka budyniu śmietankowego (w proszku)

2 szklanki mąki

4 łyżki cukru pudru

150 g masła

60 g smalcu

2 łyżki zimnej wody


Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Całość miksujemy mikserem przezs około 1 minutę (do czasu aż powstaną drobne okruszki ciasta). Następnie dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę miksujemy mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą kulę. Następnie ciasto rozpłaszczamy na placek i wkładamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrajamy gniazda nasienne i kroimy jabłko w plasterki. Do garnka wsypujemy cukier, na wierch wysypujemy jabłka i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Dodajemy sok z cytryny, cukier waniliowy i co chwila mieszając gotujemy jabłka przez 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 24 centymetrową tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Stella. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy a 2 pozostałe łączymy i rozwałkowujemy na placek, podsypując mąką. Ciastem wykładamy spód i boki formy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy choinki. Na spód ciasta wyłożyć jabłka, a na wierchu wyłożyć gwiazdki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. 

Smacznego!

Podpowiem Wam jeszcze, że w czasie prac w kuchni świetnie sprawdzają się ściereczki kuchenne na rolce Stella. Dzięki wyjątkowej chłonności ściereczki idealnie nadają się do wycierania i mycia armatury kuchennej, stołów i blatów, glazury, naczyń itp. Są bardzo wytrzymałe, dlatego jedną ściereczkę można używać wielokrtotnie. Warto je mieć pod ręką. 






Komentarze

  1. Świetne ciasto wyszło. Pozdrawiam serdecznie, zdjęcia też piękne :-) Dobrego poniedziałku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Очень вкусный яблочный пирог! Спасибо за рецепт!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Приятно познакомиться, спасибо :)

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie to wygląda. Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  4. Musimy kupić ten papier :)

    OdpowiedzUsuń
  5. That cake look amazing. Thank you for sharing recipe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto super. Nie miałam papieru tej marki. Chętnie go wypróbuję.Wesotych Świąt��

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne te choineczki a szarlotka to zawsze dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo efektownie wyglądają te choineczki a i w smaku na pewno szarlotka powala. Dla mnie szarlotka to królowa ciast :D Stelle bardzo dobrze znam, bo to miejscowa firma ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniaaaaammmm! Uwielbiam szarlotka! A jeszcze połączyć to z pięknym wyglądem to ah!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Papier jak papier, ale ta szarlotka! dzieło sztuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry papier jest też bardzo ważny w czasie pieczenia, żeby nic nie przywierało :)

      Usuń
  12. Przepis super,już zapisuję.Ten papier też mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda apetycznie :)
    Produkty Stella znam i bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi się podoba ten pomysł na ciasto! A dobre akcesoria to podstawa, wiadomo ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi się podoba ten pomysł na ciasto! A dobre akcesoria to podstawa, wiadomo ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. o właśnie mi się przypomniało, że muszę kupić papier do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pieczenie ciast przede mną, a to jest świetną inspiracją :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis- prosty,a ciacho super wychodzi :)

      Usuń
  19. Dobry papier to podstawa! Super ciasto upiekłaś, ja dzisiaj robiłam pierniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż ślinka leci!Muszę kupić ten papier skoro taki dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Smacznego. Zjadłoby się. ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaka piękna ta szarlotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaka cudowna szarlorka. swietny pomysl na wzorek!

    OdpowiedzUsuń
  24. Thank you very much for the beautiful review)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale śliczne ciasto, uwielbiam wszelkie szarlotki :)

    Radości na Nowy Rok życzę :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tobie też życzę wszystkiego najlepszego :)

      Usuń
  26. Piekłam na sylwestra pierniki, taka Stella by mi się przydała 😁

    OdpowiedzUsuń
  27. Zaprezentowany przez Ciebie wypiek wygląda zarówno apetycznie, jak też tak ładnie, że trochę go też szkoda zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz