Szarlotka z choinkami
Składniki:
1 kg jabłek
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka budyniu śmietankowego (w proszku)
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
150 g masła
60 g smalcu
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Całość miksujemy mikserem przezs około 1 minutę (do czasu aż powstaną drobne okruszki ciasta). Następnie dodajemy wodę i jeszcze przez chwilę miksujemy mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą kulę. Następnie ciasto rozpłaszczamy na placek i wkładamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrajamy gniazda nasienne i kroimy jabłko w plasterki. Do garnka wsypujemy cukier, na wierch wysypujemy jabłka i podgrzewamy przez 3-4 minuty. Dodajemy sok z cytryny, cukier waniliowy i co chwila mieszając gotujemy jabłka przez 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 24 centymetrową tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Stella. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części. Jedną odkładamy a 2 pozostałe łączymy i rozwałkowujemy na placek, podsypując mąką. Ciastem wykładamy spód i boki formy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy choinki. Na spód ciasta wyłożyć jabłka, a na wierchu wyłożyć gwiazdki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Smacznego!
Podpowiem Wam jeszcze, że w czasie prac w kuchni świetnie sprawdzają się ściereczki kuchenne na rolce Stella. Dzięki wyjątkowej chłonności ściereczki idealnie nadają się do wycierania i mycia armatury kuchennej, stołów i blatów, glazury, naczyń itp. Są bardzo wytrzymałe, dlatego jedną ściereczkę można używać wielokrtotnie. Warto je mieć pod ręką.
Świetne ciasto wyszło. Pozdrawiam serdecznie, zdjęcia też piękne :-) Dobrego poniedziałku :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńОчень вкусный яблочный пирог! Спасибо за рецепт!
OdpowiedzUsuńПриятно познакомиться, спасибо :)
UsuńAle pycha❤
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetycznie to wygląda. Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńMusimy kupić ten papier :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńThat cake look amazing. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńThank you for visiting my blog :)
UsuńCiasto super. Nie miałam papieru tej marki. Chętnie go wypróbuję.Wesotych Świąt��
OdpowiedzUsuńPolecam- jest naprawdę bardzo dobry :)
UsuńŚwietne te choineczki a szarlotka to zawsze dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPiękna, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńBardzo efektownie wyglądają te choineczki a i w smaku na pewno szarlotka powala. Dla mnie szarlotka to królowa ciast :D Stelle bardzo dobrze znam, bo to miejscowa firma ;)
OdpowiedzUsuńO mniaaaaammmm! Uwielbiam szarlotka! A jeszcze połączyć to z pięknym wyglądem to ah!!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPapier jak papier, ale ta szarlotka! dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńDobry papier jest też bardzo ważny w czasie pieczenia, żeby nic nie przywierało :)
UsuńPrzepis super,już zapisuję.Ten papier też mamy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProdukty Stella znam i bardzo je lubię :)
Świetnie się sprawdzają :)
UsuńBardzo mi się podoba ten pomysł na ciasto! A dobre akcesoria to podstawa, wiadomo ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńBardzo mi się podoba ten pomysł na ciasto! A dobre akcesoria to podstawa, wiadomo ;)
OdpowiedzUsuńo właśnie mi się przypomniało, że muszę kupić papier do pieczenia!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPieczenie ciast przede mną, a to jest świetną inspiracją :)
OdpowiedzUsuńjeju jaka pychota:) jadłabym:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis- prosty,a ciacho super wychodzi :)
UsuńDobry papier to podstawa! Super ciasto upiekłaś, ja dzisiaj robiłam pierniczki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż ślinka leci!Muszę kupić ten papier skoro taki dobry :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Jest rewelacyjny!
UsuńSmacznego. Zjadłoby się. ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwonderful post
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńJaka piękna ta szarlotka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJaka cudowna szarlorka. swietny pomysl na wzorek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńThank you very much for the beautiful review)
OdpowiedzUsuńThank you for visiting my blog :)
UsuńAle śliczne ciasto, uwielbiam wszelkie szarlotki :)
OdpowiedzUsuńRadości na Nowy Rok życzę :*
Dziękuję :) Tobie też życzę wszystkiego najlepszego :)
UsuńUrocza ta szarlotka. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiekłam na sylwestra pierniki, taka Stella by mi się przydała 😁
OdpowiedzUsuńNa pewno :)
UsuńZaprezentowany przez Ciebie wypiek wygląda zarówno apetycznie, jak też tak ładnie, że trochę go też szkoda zjeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń