Gotujemy z firmą Moryń- kapuśniaczki


Wreszcie doczekaliśmy się prawdziwego wiosennego ciepełka :) Od razu człowiek ma lepszy nastrój i chętnie wstaje z rana z łóżka, gdy wita go słońce i śpiew ptaków. Dziś kochani będzie kulinarnie... Lubicie kapuściaczki? Ja przyznaję, że najczęściej przygotowuję je w chłodniejsze miesiące, ale ostatnio naszła mnie na nie ochota. 

Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zwłaszcza w wersji z ciastem francuskim, a w połączeniu z ulubionym barszczykiem mamy idealną propozycję na lekki obiad. Do ich przygotowania użyłam kapusty kiszonej Moryń. Lubię produkty tej firmy, bo są zawsze dobrej jakości, delikatne i idealnie skomponowane. Z kapustą kiszoną bywa różnie- może być zbyt kwaśna, za ostra, ta z Morynia z kolei jest dla mnie w sam raz. 



Kapuśniaczki


Składniki:

3/4 słoika kapusty kiszonej

40 dkg pieczarek

1 cebula

2 paczki gotowego ciasta francuskiego

1 jajko

pieprz

ziele angielskie, liść laurowy



Przygotowanie:

Kapustę kroimy, po czym wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok.25 minut. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pieczarki smażymy i dodajem do nich cebulę. Kapustę odcedzamy i dodajemy do niej pieczarki. Całość podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie ciasto francuskie kroimy na prostokąty Na jednym prostokącie wykładamy farsz, a na drugim robimy kilka nacięć i przykrywamy nim nadzienie. Smarujemy każdy pasztecik rozmąconym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.(góra/dół) Pieczemy paszteciki do złocistego koloru pasztecików (ok. 20 minut). Podajemy je jako ciepłą bądź zimną przystawkę wraz z czerwonym barszczem.

 

Smacznego! :) 

Komentarze

  1. Kapuśniaczki lubię, a owszem🤗
    Nie znam tej firmy, ale warto się zapoznać z jej produktami😊
    Dziękuję kochana na propozycję i inspirację kulinarną😀
    Serdeczności zostawiam💛🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. I adore sauerkraut, but usually the homemade one. The pastry must be very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapusta ze słoika to nie to samo, wole taką z beczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kapuśniaczki.A pamiętasz może Rodzina Testuje taki film - z Finnessem ? "Kapuśniaczek" właśnie. Pozdrawiam po aktywnym dniu - 112 minut na zewnątrz i dokańczanie lektur. Serdeczności !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tym postem uświadomiłaś mi jak długo nie jadłam takich kapuśniaczków :D W domu nigdy nie robiłam, ale może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, nie są trudne do zrobienia a naprawdę pyszne :)

      Usuń
  7. Oj bardzo lubię :) Dawno już nie jadłam i mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My też lubimy produkty Morynia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie kiedyś spróbuję tej kapusty :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapusta kiszona to moja ulubiona surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Repolho cru, na salada é bom e eu
    gosto. Tem gente que faz cara feia,
    mas eu não. Tudo que faz bem é bom,
    para mim.
    Beijos.

    OdpowiedzUsuń
  13. Parece muy rico , gracias por la recomendación. Te mando un beso

    OdpowiedzUsuń
  14. А где картошка? У меня суп всегда с картошкой.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy sama nie robiłam kapuśniaczków, ale może zaryzykuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, są łątwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne :)

      Usuń
  16. Bardzo lubię kiszoną kapustę, ale nie wiem czemu, za tym rodzajem zupy już nie bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kapuśniaczki. Na zimno i ciepło. Same czy do barszczu. Są pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  18. ..bardzo lubię kapustę kiszona, więc uwielbiam kapuśniaki, to po prostu pychota i zdrowie <3

    - pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam do niej słabość. Smaczna, wyrazista w smaku i bardzo zdrowa :)

      Usuń
  19. Nie robiłam jeszcze kapuśniaczków, ale widzę, że przepis jest łatwy i mało czasochłonny. Chętnie skorzystam z przepisu. Miałam już paprykę z firmy Moryn i bardzo mi odpowiadała, skuszę się kiedyś na kapustę. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się je naprawdę łątwo i szybko- tym bardziej polecam :)

      Usuń
  20. Robiłam kiedyś cebularze, ale kapuśniaczki też na pewno mi będą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Też lubię kapuśniaczki, a Twój przepis jest szczególnie apetyczny. Będę go chciała kiedyś wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Wypróbuj, bo kapuśniaczki wychodzą super!

      Usuń
  22. Mniam kapuśniaczek. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapisuję sobie przepis :) Poszukam produktów Moryń w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  24. O rany jak ja uwielbiam takie kapuśniaczki - totalnie my przypomniałaś ,że takie coś istnieje- "kradnę" przepis i cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Ależ bym zjadła takie kapuśniaczki. Z chęcią wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  26. Podobne kapuśniaczki robi moja siostra. Są smaczne.
    Pozdrawiam wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie wygląda :) Lubię czasem takie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jedne z moich ulubionych przekąsek. Niestety nie wiem czy kiedykolwiek jeszcze będę mogła je zjeść 😔 Nie wolno mi grzybów pod żadną postacią, kapusty ani ciasta francuskiego. Gdy ktoś pyta czego najbardziej mi brakuje, co bym zjadła, to tylko kapustę kiszoną mam w głowie 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rzeczywiście trudne, kiedy musimy odstawić ulubione rzeczy. Ja musiałam pożegnać się ostatecznie z kawą, ale po kilku miesiącach przywykłam i nawet mnie do niej nie ciągnie :)

      Usuń
  29. Uwielbiamy kapuśniaczki do barszczyku <3 Muszę wypróbować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja kapusniaczki na cieście drożdżowym robię. Pora na francuskim spróbować 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są szybsze w przygotowaniu, a przy tym równie smaczne :)

      Usuń
  31. Uwielbiam kiszone ogórki, ale kapusty nie jem kiszonej. To tak tyle ode mnie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Pychotka. Zawsze na urodziny przygotowuję takie kapuśniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nigdy sama nie robiłam takich pasztecików ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam kapuśniaczki, zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz