Wreszcie doczekaliśmy się prawdziwego wiosennego ciepełka :) Od razu człowiek ma lepszy nastrój i chętnie wstaje z rana z łóżka, gdy wita go słońce i śpiew ptaków. Dziś kochani będzie kulinarnie... Lubicie kapuściaczki? Ja przyznaję, że najczęściej przygotowuję je w chłodniejsze miesiące, ale ostatnio naszła mnie na nie ochota.
Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zwłaszcza w wersji z ciastem francuskim, a w połączeniu z ulubionym barszczykiem mamy idealną propozycję na lekki obiad. Do ich przygotowania użyłam kapusty kiszonej Moryń. Lubię produkty tej firmy, bo są zawsze dobrej jakości, delikatne i idealnie skomponowane. Z kapustą kiszoną bywa różnie- może być zbyt kwaśna, za ostra, ta z Morynia z kolei jest dla mnie w sam raz.
Kapuśniaczki
Składniki:
3/4 słoika kapusty kiszonej
40 dkg pieczarek
1 cebula
2 paczki gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Kapustę kroimy, po czym wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok.25 minut. W międzyczasie kroimy cebule w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pieczarki smażymy i dodajem do nich cebulę. Kapustę odcedzamy i dodajemy do niej pieczarki. Całość podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie ciasto francuskie kroimy na prostokąty Na jednym prostokącie wykładamy farsz, a na drugim robimy kilka nacięć i przykrywamy nim nadzienie. Smarujemy każdy pasztecik rozmąconym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.(góra/dół) Pieczemy paszteciki do złocistego koloru pasztecików (ok. 20 minut). Podajemy je jako ciepłą bądź zimną przystawkę wraz z czerwonym barszczem.
Kapuśniaczki lubię, a owszem🤗
OdpowiedzUsuńNie znam tej firmy, ale warto się zapoznać z jej produktami😊
Dziękuję kochana na propozycję i inspirację kulinarną😀
Serdeczności zostawiam💛🤗
Firma ma bardzo dobre produkty.Polecam :)
UsuńI adore sauerkraut, but usually the homemade one. The pastry must be very tasty.
OdpowiedzUsuńKapusta ze słoika to nie to samo, wole taką z beczki:-)
OdpowiedzUsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńPlease read my post
OdpowiedzUsuńI super jedzonko. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńLubię kapuśniaczki.A pamiętasz może Rodzina Testuje taki film - z Finnessem ? "Kapuśniaczek" właśnie. Pozdrawiam po aktywnym dniu - 112 minut na zewnątrz i dokańczanie lektur. Serdeczności !
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTym postem uświadomiłaś mi jak długo nie jadłam takich kapuśniaczków :D W domu nigdy nie robiłam, ale może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, nie są trudne do zrobienia a naprawdę pyszne :)
UsuńOj bardzo lubię :) Dawno już nie jadłam i mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię kapuśniaczki :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńMy też lubimy produkty Morynia :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę bardzo dobre :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChętnie kiedyś spróbuję tej kapusty :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam :)
UsuńKapusta kiszona to moja ulubiona surówka :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :)
UsuńRepolho cru, na salada é bom e eu
OdpowiedzUsuńgosto. Tem gente que faz cara feia,
mas eu não. Tudo que faz bem é bom,
para mim.
Beijos.
Parece muy rico , gracias por la recomendación. Te mando un beso
OdpowiedzUsuńА где картошка? У меня суп всегда с картошкой.
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam kapuśniaczków, ale może zaryzykuję.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, są łątwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne :)
UsuńBardzo lubię kiszoną kapustę, ale nie wiem czemu, za tym rodzajem zupy już nie bardzo ;)
OdpowiedzUsuńKażdy ma inne smaczki :)
UsuńUwielbiam kapuśniaczki. Na zimno i ciepło. Same czy do barszczu. Są pycha <3
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja :)
Usuńproste i smaczne! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń..bardzo lubię kapustę kiszona, więc uwielbiam kapuśniaki, to po prostu pychota i zdrowie <3
OdpowiedzUsuń- pozdrawiam serdecznie :)
Ja też mam do niej słabość. Smaczna, wyrazista w smaku i bardzo zdrowa :)
UsuńNie robiłam jeszcze kapuśniaczków, ale widzę, że przepis jest łatwy i mało czasochłonny. Chętnie skorzystam z przepisu. Miałam już paprykę z firmy Moryn i bardzo mi odpowiadała, skuszę się kiedyś na kapustę. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńRobi się je naprawdę łątwo i szybko- tym bardziej polecam :)
UsuńRobiłam kiedyś cebularze, ale kapuśniaczki też na pewno mi będą smakować :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, warto je zrobić :)
UsuńTeż lubię kapuśniaczki, a Twój przepis jest szczególnie apetyczny. Będę go chciała kiedyś wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Wypróbuj, bo kapuśniaczki wychodzą super!
UsuńMniam kapuśniaczek. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZapisuję sobie przepis :) Poszukam produktów Moryń w sklepie.
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę bardzo dobrej jakości :)
UsuńO rany jak ja uwielbiam takie kapuśniaczki - totalnie my przypomniałaś ,że takie coś istnieje- "kradnę" przepis i cieplutko pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też mam do nich słabość :)
UsuńAleż bym zjadła takie kapuśniaczki. Z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńPodobne kapuśniaczki robi moja siostra. Są smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie :)
:)
UsuńPysznie wygląda :) Lubię czasem takie zjeść :)
OdpowiedzUsuńJedne z moich ulubionych przekąsek. Niestety nie wiem czy kiedykolwiek jeszcze będę mogła je zjeść 😔 Nie wolno mi grzybów pod żadną postacią, kapusty ani ciasta francuskiego. Gdy ktoś pyta czego najbardziej mi brakuje, co bym zjadła, to tylko kapustę kiszoną mam w głowie 😋
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście trudne, kiedy musimy odstawić ulubione rzeczy. Ja musiałam pożegnać się ostatecznie z kawą, ale po kilku miesiącach przywykłam i nawet mnie do niej nie ciągnie :)
UsuńUwielbiamy kapuśniaczki do barszczyku <3 Muszę wypróbować przepisu :)
OdpowiedzUsuńZ barszykiem smakują wybornie :)
UsuńJa kapusniaczki na cieście drożdżowym robię. Pora na francuskim spróbować 🙂
OdpowiedzUsuńSą szybsze w przygotowaniu, a przy tym równie smaczne :)
UsuńUwielbiam kiszone ogórki, ale kapusty nie jem kiszonej. To tak tyle ode mnie.
OdpowiedzUsuńKażdy ma inne smaczki :)
UsuńPychotka. Zawsze na urodziny przygotowuję takie kapuśniaczki :)
OdpowiedzUsuńIdealne na co dzień i od święta :)
UsuńNigdy sama nie robiłam takich pasztecików ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, proste, a jakie efektowne :)
Usuńale pysznosci macie
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńUwielbiam kapuśniaczki, zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńJa też lubię te smaczki :)
Usuń