Lubicie zupę ogórkową? Dziś będę Was nią częstować :) Wyrazisty, kwaskowaty smak to jej znak rozpoznawczy. W naszym domu to królowa zup! Przygotowuję ją zawsze na przecierze ogórkowym firmy Moryń. Dlaczego akurat tym? Dlatego, że wszystkie surowce i półprodukty dostarczane do firmy są najwyższej jakości. Produkcja jest prowadzona w oparciu o tradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. Nic dziwnego, że mottem firmy jest hasło: „dobre bo od Morynia”. Przygotowując naszą ulubioną zupę ogórkową na bazie przecieru Moryń mam pewność, że wyjdzie tak samo pyszna :)
Zupa ogórkowa
-3 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 1/2 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
-2 marchewki
-1 korzeń pietruszki
-kawałek selera
-2 łyżka masła
-1 przecier ogórkowy Moryń
-2 średnie ziemniaki
-1 żółtko
-2 łyżki posiekanego koperku
-sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Zupa ogórkowa
-3 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-1 1/2 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
-2 marchewki
-1 korzeń pietruszki
-kawałek selera
-2 łyżka masła
-1 przecier ogórkowy Moryń
-2 średnie ziemniaki
-1 żółtko
-2 łyżki posiekanego koperku
-sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Bulion wlewamy do garnka dodajemy liście laurowe , ziele angielskie. Marchew, pietruszkę, seler kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę . Pokrojone warzywa dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przecier ogórkowy. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż smak ogórków przeniknie do zupy. Następnie w kubku ucieramy masło z żółtkiem i dodajemy trochę zupy. Gdy wszystkie składniki się połącza dolewamy całość do garnka z zupą cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem.
A w Waszych domach jakie są królowe zup?
A w Waszych domach jakie są królowe zup?
Ja ostatnio najczęściej jadam rosół lub pomidorową, jeśli chodzi o zupy. Czyli klasycznie. :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne smaki zawsze się sprawdzają :)
UsuńNie znam tej firmy, a ogórkowej dawno nie robiłam, bardzo lubimy ogórkową i warzywną :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Wam ten przecier- nam bardzo smakuje :)
UsuńI like cucumber but I never know about product of pure cucumber.It looks delicious soup.. Thanks for the recipe..
OdpowiedzUsuńGreetings ...
Yes, it's really delicious soup :) You should try it :)
UsuńWyprobuje ten przepis
OdpowiedzUsuńSuper :) Daj znać jak się udała :)
UsuńJak ja dawno zupy ogórkowej nie jadłam...😊
OdpowiedzUsuńTo może warto odświeżyć smaki? :)
UsuńFajnie, że nie trzeba już trzeć ogórków do zupy. Jakoś nigdy nie lubiłam tego robić :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja nie mam do takich rzeczy cierpliwości ;) Poza tym to oszczędność czasu :)
UsuńTaka ogórkowa jest na pewno pyszna.
OdpowiedzUsuńWyjątkowo :)
UsuńMusi być pyszna i zdrowa:) Taki przecier ogórkowy to fajna opcja:)
OdpowiedzUsuńPrzecier ogórkowy bardzo ułatwia życie :)
UsuńNo i znów coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
UsuńKlasyka,uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńZawsze się sprawdza :)
UsuńUWielbiam :D
OdpowiedzUsuńTo się dobrze rozumiemy :)
UsuńYumm! It has to be delish! 🌹
OdpowiedzUsuńShades of Silvie
Have a lovely day, my dear 🌺
Yes, it's true :) Thank you for visiting my blog :)
UsuńJa uwielbiam ogórkowa ale sama jej jeszcze nigdy nie gotowałam :)
OdpowiedzUsuńZ przecierem łatwiej ją przygotować :)
Usuńto jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMnie też kojarzy się ze smakami dzieciństwa :)
UsuńI have never tried Cucumber soup yet Rodzina and I feel so curious as to what it tastes like. Though we do eat it on salads and sliced as it is. Here in the Philippines, fresh Cucumber is one of the miracle fruits because it helps so much in your vitals :)
OdpowiedzUsuńYou should try that soup! It' s really delicious! :)
UsuńJa za ogórkową nie przepadam. Ostatnio botwinka często bo lato. :)
OdpowiedzUsuńNie każdy musi lubić :)
UsuńUwielbiam ogórkową :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my :)
UsuńJa pomidorową i barszcz czerwony najbardziej lubię, ale ogórkową jadam też często:-) Ze swoich przetworów ;-)Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPomidorową i barszcz też lubimy :)
UsuńUwielbiam ogórkową :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
UsuńTo niesamowite, ale ja nie lubię ogórkowej, choć uwielbiam ogórki (zwłaszcza kiszone). Zapach mi kompletnie nie odpowiada.
OdpowiedzUsuńKażdy ma inne smaki :)
UsuńWłaśnie piszę komentarz ... z nad ... ogórkowej. Pysznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU nas w domu lubimy wszyscy :)
To się dobrze rozumiemy :)
Usuńpysznie wygląda, a ogórkowa też nam smakuje tylko ja robię z własnych ogórków kiszonych:))Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :)
UsuńOgórkową bardzo lubię ze startych kiszonych ogórków, raczej nie używam gotowych przecierów, ale to na pewno dobra opcja, która przyspiesza gotowanie :)
OdpowiedzUsuńJa akurat preferuję przeciery, bo zupę przygotowuje się szybciej i jest równie smaczna :)
UsuńUwielbiam zupe ogórkową ale nie lubię trzeć ogórków więc na pewno wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńTo z pewnością najlepsze rozwiązanie :)
Usuńu mnie królową zup jest zdecydowanie pomidorowa!
OdpowiedzUsuńPomidorową też lubimy :)
UsuńBardzo lubię ogórkową. Dzieciaki zresztą też. Nigdy nie korzystam z gotowych przecierów, ale jeśli skład jest dobry, to czemu nie. W tamtym roku z przerośniętych ogórków, lub tych mniej kształtnych zrobiłam taki kiszony przecier i to był strzał w dziesiątkę. Mam jeszcze kilka słoiczków do tej pory. Polecam.
OdpowiedzUsuńNa pewno domowe przetwory się udały :) Ja niestety nie mam miejsca na ogórki, dlatego chętnie sięgam po przecier. Smakuje jak domowy, żadnej chemii :)
UsuńZupę ogórkową bardzo lubię i nawet właśnie wczoraj ją jadłam na obiad :D Chętnie wypróbuję ten przecier ogórkowy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Polecam, będziesz zadowolona :)
UsuńUwielbiam ogórkową, ale najlepszą robi mamusia :D
OdpowiedzUsuńTo tak jak u mnie ;) Ale spokojnie, ćwiczenie czyni mistrzem :)
UsuńOgórkowa dobra jest na lato. Świetny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńJa myślę, że sprawdza się nie tylko latem,ale i o każdej innej porze roku :)
UsuńU nas też ogórkowa w pierwszej dziesiątce na liście ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńPrzecieru nie znam, bo używam własne ogórki kiszone ale skoro Ty piszesz, że jest najlepszy to na pewno tak jest!
Pozdrawiam:)
Widzę, że w bardzo wielu domach ogórkowa bije rekordy popularności :) Również serdecznie pozdrawiam! :)
UsuńTo zdecydowanie świetny sposób na ogórkową ,,szybcioche'' Kwadrans i zupka gotowa:))
OdpowiedzUsuńDokładnie, przecier ułatwia życie, a przy tym dzięki niemu zupa zawsze wychodzi pyszna :)
UsuńPomidorowa i ogórkowa to smaki mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u mnie :)
UsuńNigdy w życiu nie robiłam sama ogórkowej, bo mi się po prostu nie chciało bawić w tarcie ogórków. To rozwiązanie jest mega. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, przecier ogórkowy zawsze dobrze mieć w kuchni :) Zupę zrobisz szybko i bez problemu :)
UsuńŚwietny przepis :) Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńMoja ulubiona!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię ogórkową, z własnych kiszonych ogórków, a taka miejscowość Moryń jest ze 40 km od mojego miejsca zamieszkania, to tak w nawiązaniu do nazwy przecieru.
OdpowiedzUsuńO proszę, to dla Ciebie lokalna firma :)
UsuńJa chyba sobie zrobię wiśniową na słodko :-)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że za mną też ostatnio krąży jakaś słodka zupa :) Może właśnie wiśniowa dla przełamania smaku :)
UsuńWitaj :) jestem Ania i jak przeczytałam o Tobie pomyslalam bedzie mi tu dobrze :) tez nie lubie monotonii i tez jestem mamą dużych juz dzieci.
OdpowiedzUsuńMoze masz ochotę nabwspolne odwiedziny???
Zupka ogórkowa to jedna z moich ulubionych tylko w domu ja ja jadam i cieszę się jak bikogo nie ma bo wtedy robie ja tylko dla siebie :)