Kawa z żołędzi- dla eko kawoszy

Przy wrażliwym żołądka kawa może wywoływać przykre
dolegliwości. Od lat byłam kawoszem i kiedy lekarz zalecił mi
zaprzestanie picia kawy byłam niepocieszona. Odkryłam jednak zdrową
alternatywę- kawę z żołędzi. Żołędziówkę otrzymujemy z
żołędzi, które są gotowane, a następnie prażone i mielone. Do
poprawy jej aromatu i smaku często dodaje się także kardamon, imbir,
cynamon i goździki. Ja zawsze dodaję do niej także odrobinę mleka,
dzięki czemu lepiej smakuje. Kawa z żołędzi oprócz tego że dobrze
smakuje, posiada także wiele właściwości zdrowotnych. Składniki w niej
zawarte działają wzmacniająco na żołądek, wątrobę i śledzionę,
dając przy tym  uczucie sytości. Żołędziówka zapobiega także
biegunkom i dodatkowo wzmacnia odporność organizmu. Jest na tyle
delikatna, że mogą ją pić także dzieci. Kawę z żołędzi można
przygotować samemu, albo kupić gotową dostępną w sklepach
ekologicznych. 

Komentarze

  1. W smaku mnie nie powala, ale fakt że jest zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy sklep kawa tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest kawa ziarnista sklep

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wiedziałam, że jest taki rodzaj kawy. Ja jednak w ogóle nie pijam kawy. Zdecydowanie jestem za herbatą. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbadziej lubię herbatę,ale od czasu do czasu lubię odmianę :)

      Usuń
    2. Ostatnio trochę przekonałam się do kawy, ale i tak herbata rządzi. Rano jednak czasem wypiję filiżankę takiej łagodnej typu crema, ewentualnie jeszcze bardziej łagodną wersję z dużym dodatkiem mleka (np. latte machiato).

      Usuń

Prześlij komentarz