wtorek, 16 października 2018

Kawa z żołędzi- dla eko kawoszy

Przy wrażliwym żołądka kawa może wywoływać przykre
dolegliwości. Od lat byłam kawoszem i kiedy lekarz zalecił mi
zaprzestanie picia kawy byłam niepocieszona. Odkryłam jednak zdrową
alternatywę- kawę z żołędzi. Żołędziówkę otrzymujemy z
żołędzi, które są gotowane, a następnie prażone i mielone. Do
poprawy jej aromatu i smaku często dodaje się także kardamon, imbir,
cynamon i goździki. Ja zawsze dodaję do niej także odrobinę mleka,
dzięki czemu lepiej smakuje. Kawa z żołędzi oprócz tego że dobrze
smakuje, posiada także wiele właściwości zdrowotnych. Składniki w niej
zawarte działają wzmacniająco na żołądek, wątrobę i śledzionę,
dając przy tym  uczucie sytości. Żołędziówka zapobiega także
biegunkom i dodatkowo wzmacnia odporność organizmu. Jest na tyle
delikatna, że mogą ją pić także dzieci. Kawę z żołędzi można
przygotować samemu, albo kupić gotową dostępną w sklepach
ekologicznych. 

2 komentarze:

  1. W smaku mnie nie powala, ale fakt że jest zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy sklep kawa tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest kawa ziarnista sklep

    OdpowiedzUsuń

PROPSS- napoje, które oczyszczają z toksyn i ... relaksują

  Narzekaliśmy na chłodny lipiec, a teraz wreszcie mamy upały :) Może i bywają męczące, ale z drugiej strony warto się nimi cieszyć i wygrza...