Makarony Babuni EKO-MAK sposobem na smaczne i szybkie danie

 


Chętnie sięgacie po makarony? Przyznaję, że nasza rodzina tak bardzo je lubi, że chyba powinniśmy przeprowadzić się do Włoch ;) Nie od dziś wiadomo przecież, że Włosi wprost uwielbiają makarony i zajadają się nimi w naprawdę dużych ilościach. Ponoć na jedną osobę przypada prawie 30 kg makaronu rocznie! Co ciekawe ten makaron wcale nie pochodzi z Włoch, chociaż tak bardzo z tym krajem nam się kojarzy. Warto wiedzieć, że najstarszy makaron archeologowie odkryli w Chinach. Miał 4 tysiące lat i 50 centymetrów długości. Jedna z legend głosi, że makaron sprowadził do Europy wenecki podróżnik Marco Polo. Niewiele ma jednak ona wspólnego z rzeczywistością. Muhammad al-Idrisi udokumentował  istnienie suszonego makaronu w południowych Włoszech ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo. Nie zmienia to jednak faktu, że makaron szybko podbił włoską kuchnię i do dzisiaj jest jednym z jej kluczowych elementów. 

Rodzajów makaronu jest naprawdę cała masa, ale ważne żeby wybierać produkty dobrej jakości, sprawdzonych marek. W naszej kuchni bardzo chętnie sięgamy po EKO-MAK Makarony Babuni, które naprawdę świetnie smakują. Do wyboru są jest m.in. makaron świderki z kurkumą, krajanki, tradycyjny, jajeczny, orkiszowy. Można z nich wyczarować wyjątkowo smaczne dania. Jakie? Zerknijcie na moje inspiracje :)




Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami 
Składniki:
200 g makaronu świderki EkMak
5-6 suszonych pomidorów
2 łyżki oleju
Natka pietruszki
3 łyżki pesto
Nasiona dyni, orzeszkami  pini i słonecznika do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu. Pomidory pokroić na drobne kawałki, posiekać natkę pietruszki. Ugotowany makaron połączyć z pomidorami. Pesto wymieszać z olejem i dodać do makaronu. Całość posypać natką pietruszki, nasionami dyni, słonecznika i orzeszkami pinii. 


Makaron ze szpinakiem i pomidorami 

Składniki:

300 g makaronu Swojskiego 

8 pomidorków koktajlowych

Pół opakowania mrożonego szpinaku

2 łyżki oleju

Sól

Czosnek suszony 

Kilka gałązek szczypiorku

Parmezan do posypania


Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, po czym przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak i podgrzać do czasu aż odparuje woda. Doprawić solą i czosnkiem. Dodać ugotowany makaron i pokrojone na ćwiartki pomidorki.  Całość trzymać jeszcze chwilę na ogniu, po czym doprawić solą. Na koniec makaron posypać parmezanem i posiekanym szczypiorkiem. 


Znacie makarony EkMak? 


Współpraca reklamowa


Komentarze

  1. Nisam probala ovu tjesteninu, ali veoma volim tjesteninu.
    Super recenzija!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jakie pyszności :) bardzo apetyczny post ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja rodzinka też jest bardzo makaronowa. Nawet ja na diecie go jem choćby w mniejszych ilościach.
    Ale chyba jeszcze makaronu tej firmy nie kupowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron mogę jeść codziennie i często robię na obiady, a wybór jest spory:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję te makarony. Bardzo ciekawe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makarony to ja uwielbiam pod każdą postacią. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Makarony są super, prawdziwa z Ciebie czarodziejka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki fajny zestaw :) U nas makaron jest przynajmniej dwa razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetyczne dania! Rozejrzę się za tym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pasta summer salads are the best, but I have to have whole wheat one. Thanks so much!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bardzo lubię spagetti z różnymi sosami, natomiast nie znoszę tradycyjnego u wielu niedzielnego "pierwszego dania" w postaci makaronu z rosołem ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja chyba również powinienem przeprowadzić się do Włoch, bo ja po prostu kocham dania makaronowe 😊 Co róż coś ciekawego wymyślam z nich. Jeden z makaronów Leon Kucharz doskonale znam. Świetne makarony do różnych dań obiadowych 👍😊
    Pozdrawiam Cię serdecznie i ściskam Cię mocno 🤗🥰💖

    OdpowiedzUsuń
  13. I love pasta. It is so versatile as you can add in any vegetables and any meats/seafood in it.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdzieś w sklepie chyba mignęła mi ta marka. Muszę ją wypróbować :) Anula

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem miłośniczką makaronów, musze wypróbować tej firmy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię te makarony, w ogóle często goszczą na moim stole:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. O proszę! Tych makaronów jeszcze nie miałam. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mogłabym codziennie jeść makarony!

    OdpowiedzUsuń
  19. O mniam! Jakie pyszne połączenie! 😍

    OdpowiedzUsuń
  20. So many different varieties, delicious!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierwszy raz słyszę o tej marce. Koniecznie muszę go wypróbować. Dziękuję za inspirację i świetne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam makarony, zawsze można z nich coś smacznego wyczarować.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiamy makarony. Często pasta gości na naszym stole.
    Nie znam tej marki. Muszę się nią zainteresować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię makarony :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Jestem ogromną fanką makaronów - pod każdą postacią! Zdecydowanie płynie we mnie włoska krew, mogłabym je jeść do każdego posiłku :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz