Z jakimi zapachami kojarzy Wam się wiosna? Mnie z kwitnącymi bzami, ściętą trawą i... grillem :) Jak tylko nastają te upragnione, długo wyczekiwane ciepłe dni, wszyscy sąsiedzi wokół wrzucają na ruszt jakieś smaczne mięsiwo. Nie sposób przejść obojętnie... Już sam zapach grillowanych potraw sprawia że robię się głodna :) Schody zaczynają się jednak, kiedy chcemy kupić jakiś konkretny model grilla. Wybór jest spory- model węglowy, gazowy, elektryczny. Tylko jaki wybrać? My postawiliśmy na grill węglowy, bo jak powiada mój mąż- tylko on gwarantuje najbardziej aromatyczny smak potraw. Zdradzę Wam, że na rozżarzony węgiel drzewny rzucamy gałązkę rozmarynu. Ten dodatek fantastycznie aromatyzuje mięso :)
Idealny model znaleźliśmy w sklepie MalTec. Od razu wpadł nam w oko grill węglowy GrillMaster wyposażony w pokrywę i dmuchawę. Grill dotarł do nas szybko, solidnie zapakowany. W weekend mój mąż zabrał się za jego złożenie. Nie miał z tym większych problemów, tym bardziej że korzystał z czytelnej instrukcji, która była dołączona do opakowania.
Jeżeli chodzi o sam grill to jest solidnie wykonany, a przy tym ma nowoczesny design. Przy grillu są zamontowane aż 3 półki- dolna i dwie boczne, co jest bardzo wygodne przy grillowaniu. Dzięki temu możemy mieć zawsze pod ręką najpotrzebniejsze akcesoria grillowe, przyprawy, czy przygotowane do wrzucenia na ruszt dania. Świetnym rozwiązaniem są także zamocowane na konstrukcji dwa kółka, które ułatwiają jego przenoszenie.
Dlaczego grill z pokrywą jest lepszy?
Jeżeli stawiacie na jakość grillowanych potraw, to koniecznie wybierzcie właśnie model z pokrywą. Zamykany grill daje nam dużo większe możliwości. Lepiej utrzymuje temperaturę i możemy na nim przygotowywać bardziej wymagające potrawy, takie jak soczysty stek, ryby, warzywa, owoce, a nawet... pizzę. Zdziwieni? Okazuje się, że grill z pokrywą zastępuje tradycyjny piekarnik, a przy tym skraca czas przygotowania potraw.
Tego typu grill jest także bezpieczniejszy, co jest szczególnie ważne gdy na ogrodzie przebywają z nami dzieci, czy zwierzęta. Możemy być pewni, że grill nie zapali się dużym płomieniem. Dzięki pokrywie mamy także możliwość szybkiego wygaszenia węgla, czy brykietu. Wystarczy zamknąć otwory wentylacyjne i odciąć dopływ tlenu, aby wygasić żar. Dodatkowo dzięki temu, że na pokrywie znajduje się specjalny uchwyt nie musimy obawiać się oparzenia przy jej otwieraniu.
Grill posiada także wywietrzniki, które pozwalają na dopasowanie temperatury do własnych potrzeb. To od nas zależy, czy będą otwarte i w jakim stopniu. Otwierając wywietrzniki na pokrywie podnosimy temperaturę wewnątrz grilla, natomiast przy otwarciu dolnych otworów przyspieszamy spalanie się węgla. Zabezpieczenie w postaci pokrywy umożliwia nam także grillowanie nawet przy niekorzystnej pogodzie. Rozżarzonego węgla nie ugasi deszcz, a wiatr nie zaprószy ognia.
Grille z pokrywą mają jeszcze jedną zaletę, o której niewiele osób wie- pozwalają one na optymalne zużycie węgla, czy brykietu, co sprawi że nasze grillowanie będzie po prostu tańsze.
Bardzo ucieszył nas także dodatek do grilla w postaci dmuchawy. Jest bardzo łatwa w obsłudze- wystarczy kręcić korbką, aby prąd powietrza wzniecił ogień. Dzięki niej rozpalanie okazało się dużo łatwiejsze i szybsze. Zaledwie mała iskra wystarczy, aby przy pomocy dmuchawy rozpalić większy ogień.
Idealny model znaleźliśmy w sklepie MalTec. Od razu wpadł nam w oko grill węglowy GrillMaster wyposażony w pokrywę i dmuchawę. Grill dotarł do nas szybko, solidnie zapakowany. W weekend mój mąż zabrał się za jego złożenie. Nie miał z tym większych problemów, tym bardziej że korzystał z czytelnej instrukcji, która była dołączona do opakowania.
Jeżeli chodzi o sam grill to jest solidnie wykonany, a przy tym ma nowoczesny design. Przy grillu są zamontowane aż 3 półki- dolna i dwie boczne, co jest bardzo wygodne przy grillowaniu. Dzięki temu możemy mieć zawsze pod ręką najpotrzebniejsze akcesoria grillowe, przyprawy, czy przygotowane do wrzucenia na ruszt dania. Świetnym rozwiązaniem są także zamocowane na konstrukcji dwa kółka, które ułatwiają jego przenoszenie.
Dlaczego grill z pokrywą jest lepszy?
Jeżeli stawiacie na jakość grillowanych potraw, to koniecznie wybierzcie właśnie model z pokrywą. Zamykany grill daje nam dużo większe możliwości. Lepiej utrzymuje temperaturę i możemy na nim przygotowywać bardziej wymagające potrawy, takie jak soczysty stek, ryby, warzywa, owoce, a nawet... pizzę. Zdziwieni? Okazuje się, że grill z pokrywą zastępuje tradycyjny piekarnik, a przy tym skraca czas przygotowania potraw.
Tego typu grill jest także bezpieczniejszy, co jest szczególnie ważne gdy na ogrodzie przebywają z nami dzieci, czy zwierzęta. Możemy być pewni, że grill nie zapali się dużym płomieniem. Dzięki pokrywie mamy także możliwość szybkiego wygaszenia węgla, czy brykietu. Wystarczy zamknąć otwory wentylacyjne i odciąć dopływ tlenu, aby wygasić żar. Dodatkowo dzięki temu, że na pokrywie znajduje się specjalny uchwyt nie musimy obawiać się oparzenia przy jej otwieraniu.
Grill posiada także wywietrzniki, które pozwalają na dopasowanie temperatury do własnych potrzeb. To od nas zależy, czy będą otwarte i w jakim stopniu. Otwierając wywietrzniki na pokrywie podnosimy temperaturę wewnątrz grilla, natomiast przy otwarciu dolnych otworów przyspieszamy spalanie się węgla. Zabezpieczenie w postaci pokrywy umożliwia nam także grillowanie nawet przy niekorzystnej pogodzie. Rozżarzonego węgla nie ugasi deszcz, a wiatr nie zaprószy ognia.
Grille z pokrywą mają jeszcze jedną zaletę, o której niewiele osób wie- pozwalają one na optymalne zużycie węgla, czy brykietu, co sprawi że nasze grillowanie będzie po prostu tańsze.
Bardzo ucieszył nas także dodatek do grilla w postaci dmuchawy. Jest bardzo łatwa w obsłudze- wystarczy kręcić korbką, aby prąd powietrza wzniecił ogień. Dzięki niej rozpalanie okazało się dużo łatwiejsze i szybsze. Zaledwie mała iskra wystarczy, aby przy pomocy dmuchawy rozpalić większy ogień.
Oj tak wiosna zdecydowanie kojarzy się z grillem oraz spotkaniami ze znajomymi :D Ja grillowania jeszcze nie zaczęłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Na wszystko przyjdzie pora :)
UsuńTak maj a dokładnie majówka najbardziej kojarzy mi się z grillowaniem, to zawsze otwierało mój sezon grillowy. Niestety w tym roku jest inaczej i mamy małe opóźnienie w tym :)
OdpowiedzUsuńCo się odwlecze, to nie uciecze ;) Ten rok jest szczególny.
Usuńiyi günlerde kullan:)
OdpowiedzUsuńTeşekkür ederim, kesinlikle olacağım :)
UsuńFajny pomysł z tą gałązką rozmarynu!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jedzonko naprawdę jest wtedy jeszcze bardziej aromatyczne :) I zapach grilla przyjemniejszy :)
UsuńMuszę spróbować z tą gałązką rozmarynu :) Ach, jak mi brakuje grilla, w tym roku jeszcze nie miałam...
OdpowiedzUsuńW tym roku wszyscy mamy poślizg z tego typu przyjemnościami :)
UsuńSuper na sezon grillowy. Też wolę sprzęt z pokrywką.
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz mam ten typ grilla i nie myślałam, że jest taka różnica :)
UsuńBez dobrego grilla nie ma smacznego jedzonka :) Te półki są super, znacznie ułatwiają grillowanie.
OdpowiedzUsuńDokładnie, tych akcesoriów potrzebnych do grillowania często jest sporo, a dzięki tym półkom ma się wszystko pod ręką.
UsuńMasz racje grill z pokrywka jest lepszy :) i trafnie to uzasadniłaś.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzytam i patrzę na te zdjęcia i sama się robię głodna 😂
OdpowiedzUsuńPierwsze co mi przychodzi na myśl o takim grillu ,to bezpieczeństwo
O pizzy ,to czytałam z małym zdziwieniem
Pozdrawiam
Lili
Powiem Ci, że sama byłam zaskoczona że grill z pokrywką daje tyle możliwości! :)
UsuńLubię potrawy z grilla. No i też uważam, że modele z pokrywką są bardziej praktyczne. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńU mnie bardzo rzadko się grilluje, więc w sumie nie mam zdania :)
OdpowiedzUsuńJak rzadko, to tym bardziej lepiej na dobrym grillu ;)
UsuńSuper :) U mnie często się griluje, zresztą ja jestem wielką fanką potraw z grilla :) Dlatego lepiej w taki grill zainwestować, by posłużył na lata :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Dokładnie :)
UsuńUwielbiam grillować i inwestycja w lepszy sprzęt uważam, że jest świetnym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, to z pewnością inwestycja na dłużej :)
UsuńNiezły grilek aż mnie naszło, że nie mam ogródka :D
OdpowiedzUsuńNa balkonie też można grillować :)
UsuńJestem całkowicie za grillem z pokrywką. Jedzonko jest o wiele lepsze i bardziej soczyste. :)
OdpowiedzUsuńPomistrzowsku
Zgadzam się,różnica jest bardzo wyraźna :)
UsuńTeż uwielbiam grillować, super patent z tą gałązką rozmarynu, a grill bardzo fajny:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ten patent :)
UsuńPorządny grill, jak ja uwielbiam grillować, szczególnie jak na dworze ciepło!:)
OdpowiedzUsuńOj tak, wszystko lepiej smakuje na łonie natury :)
UsuńTaki grill, to kapitalna sprawa :) Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze jest bardzo praktyczny. No i ten dodatek, w postaci dmuchawy, która ułatwia jego rozpalenie - dla mnie bomba! Chyba też się skuszę na zakup nowego grilla ;)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że ta dmuchawa to naprawdę genialna rzecz! Znacznie usprawnia grillowanie :)
UsuńOch, gotowanie będzie jeszcze bardziej pachnące dzięki rozmarynu ..., interesującej informacji dla mnie. I prawdą jest, że jeśli danie jest grillowane w sposób zamknięty, przyprawy będą bardziej wchłaniane do gotowanego jedzenia.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia i pozdrowienia z Indonezji
Zgadza się, przyprawy przygotowywane w grillu z pokrywką są dużo bardziej aromatyczne :)
UsuńBardzo fajny ten grill :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńGrill nie moja bajka:P
OdpowiedzUsuńNie każdy musi lubić ;)
UsuńPrzyznam szczerze, że nie jestem obyta z grillowaniem. Jestem wegetarianka :-P Tak wiem grillowane warzywa też smakuj wybornie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dokładnie, wyprzedziłaś moje myśli ;) Chociaż przyznam Ci szczerze, że ja za grillowanymi warzywami nie przepadam za to uwielbiam ser z grilla :)
UsuńPatent z rozmarynem fajny, nigdy wcześniej nie słyszałam o takim sposobie. :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj! :)
UsuńUwielbiam grilowaną kiełbaskę i szaszłyki :) Mi też wiosna kojarzy się właśnie z grillem :)
OdpowiedzUsuńO tak, szaszłyki też bardzo lubię :)
UsuńW moim domu to tata jest królem grilla. :) Fajny taki z pokrywką, gdy kiedyś będę kupować na pewno wezmę to pod uwagę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
Jelonkowa
Jeżeli lubicie grillować to grill z pokrywką sprawdza się najlepiej :)
UsuńWiosna to dla mnie też idealny czas na rozpoczęcie grilowania. Mam zwykły gril bez pokrywy, ale myślę nad wymianą go na coś lepszego, więc twój post jest dla mnie bardzo przydatny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, na pewno będziesz zadowolona :)
UsuńJa zawsze jestem za grilami z pokrywą. Niestety dysponuje tylko tarasem gdzie nie poszaleję z grilowaniem, ale dzięki wyrozumiałości sąsiadów (bo oni robią to samo :D ) na taki z pokrywami zawsze się zgadzamy i urządzamy grilowanko :)
OdpowiedzUsuńDzięki pokrywie zapach mniej się roznosi i przynajmniej nie szczuje się tak sąsiadów ;)
UsuńMiałam już dwa grille tej wiosny, ale najbardziej i tak lubię ogniska. Są niezastąpione.
OdpowiedzUsuńOj tak ogniska też lubię, ale grilla łatwiej mi rozpalić i jest bezpieczniejszy.
UsuńNiestety nie mam miejsca na taki grill, ale gdybym miała ogródek, zdecydowałabym się na podobny model - świetny wybór!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Dziękuję :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWygląda bardzo profesjonalnie!
OdpowiedzUsuńI taki jest w rzeczywistości :)
UsuńGrill z pokrywką to jest to👍
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńKocham lato i ładną pogodę za możliwość grillowania na świeżym powietrzu. Można w ten sposób spędzać czas z rodziną.
OdpowiedzUsuńGrillowanie jest ważnym elementem polskiej kultury i tradycji, szczególnie podczas letnich imprez i spotkań rodzinnych.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuń