Hipokrates powiedział kiedyś, że "Lekarz leczy, natura uzdrawia". W tym aforyzmie jest bardzo wiele prawdy, bo to co stworzyła Matka Natura ma ogromną moc, właśnie uzdrawiającą. Nasze babcie i prababcie dobrze o tym wiedziały i dlatego tak chętnie sięgały po zioła i owoce o właściwościach leczniczych. Przyznaję, że sama mam fioła na punkcie naturalnych produktów i staram się sięgać po nie jak najczęściej. Nie zdziwi Was zatem, że tak chętnie zaglądam na stronę naturplanet.pl, na której znaleźć można zarówno naturalne kosmetyki, suplementy diety, jak i zdrową żywność. Dziś opowiem Wam o kilku moich ulubionych produktach z tego sklepu.
NASIONA CHIA
W sklepie są dostępne w 250 g opakowaniu. U nas w domu te drobne nasionka lubią wszyscy domownicy, co ciekawe nawet dzieci :) Moja starsza córka jest specyficzna pod tym względem, bo bardzo lubi też siemię lniane :)
Szałwia hiszpańska to niepozornie wyglądająca roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemalii. Jej największą wartością są nasiona chia, uważane są za najzdrowsze na świecie. Nie bez powodu ich właściwości doceniali już starożytni Aztekowie i Inkowie, którzy nazywali je „cudownym ziarnem”. Nasiona chia mają aż 8 razy więcej kwasów Omega-3, niż dziki łosoś i 6 razy więcej wapnia niż mleko. To także nieocenione źródło m.in. magnezu, żelaza, selenu i błonnika. Tym samym nasiona chia poprawiają pracę mózgu, uspokajają, a nawet pomagają złagodzić objawy depresji. Pozytywnie wpływają także na wzrok i serce, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu. Duża zawartość błonnika wspomaga natomiast proces trawienia, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Nasiona chia pomagają także pozbyć się zbędnych kilogramów. Nasiona po połączeniu z wodą pęcznieją, podobnie jak siemię lniane, powodując w żołądku uczucie sytości. Co istotne, nasiona chia mogą być bezpiecznie stosowane zarówno przez dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.
NASIONA CHIA
W sklepie są dostępne w 250 g opakowaniu. U nas w domu te drobne nasionka lubią wszyscy domownicy, co ciekawe nawet dzieci :) Moja starsza córka jest specyficzna pod tym względem, bo bardzo lubi też siemię lniane :)
Szałwia hiszpańska to niepozornie wyglądająca roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemalii. Jej największą wartością są nasiona chia, uważane są za najzdrowsze na świecie. Nie bez powodu ich właściwości doceniali już starożytni Aztekowie i Inkowie, którzy nazywali je „cudownym ziarnem”. Nasiona chia mają aż 8 razy więcej kwasów Omega-3, niż dziki łosoś i 6 razy więcej wapnia niż mleko. To także nieocenione źródło m.in. magnezu, żelaza, selenu i błonnika. Tym samym nasiona chia poprawiają pracę mózgu, uspokajają, a nawet pomagają złagodzić objawy depresji. Pozytywnie wpływają także na wzrok i serce, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu. Duża zawartość błonnika wspomaga natomiast proces trawienia, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Nasiona chia pomagają także pozbyć się zbędnych kilogramów. Nasiona po połączeniu z wodą pęcznieją, podobnie jak siemię lniane, powodując w żołądku uczucie sytości. Co istotne, nasiona chia mogą być bezpiecznie stosowane zarówno przez dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.
Nasiona chia stały się nieodłącznym elementem mojej diety.
Dodaję je zarówno całe, jak i zmielone do musli, jogurtów, sałatek oraz
wypieków. Można je także namoczyć w
wodzie lub soku i stosować jako naturalny zagęszczacz do zup. Na co dzień nie
używam jednak więcej niż 3 łyżeczek nasion dziennie. Idealnie sprawdzają się
także jako dodatek do koktajli. Mój ulubiony napój przygotowuję z 2 szklanek
soku pomarańczowego, 4 kiwi, 4 daktyli, 1 jabłka. Wszystkie składniki dokładnie
blenduję, po czym dorzucam łyżeczkę nasion chia. Koktajl wstawiam na kwadrans
do lodówki, aby nasiona zdążyły napęcznieć.
Koktajl bananowy z nasionami chia
Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki nasion chia
1 banan
1 łyżeczka miodu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika blendera i zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżeczkę miodu i kardamon. Całość dokładnie miksujemy blenderem, aż powstanie jednolity napój. Przelewamy koktajl do szklanki, dodajemy nasiona chia, calośc mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nasiona delikatnie spęcznieją i zwiążą koktajl w delikatną galaretkę.
Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki nasion chia
1 banan
1 łyżeczka miodu
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika blendera i zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżeczkę miodu i kardamon. Całość dokładnie miksujemy blenderem, aż powstanie jednolity napój. Przelewamy koktajl do szklanki, dodajemy nasiona chia, calośc mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nasiona delikatnie spęcznieją i zwiążą koktajl w delikatną galaretkę.
JAGODY GOJI
Jagody, nazywane czerwonymi diamentami,
są uznawane za najzdrowsze owoce świata. Podnoszą one odporność
organizmu, korzystnie wpływają na wątrobę, nerki, stawy, wzrok,
regulują ciśnienie. Jagody goji wpływają także na poprawę
nastroju, a także zmniejszają objawy stresu i przemęczenia.
Mają
charakterystyczny cierpki, gorzkawy smak, który nie każdemu
przypadnie do gustu. Sama miałam początkowo problemy z
przyzwyczajeniem się do tego nietypowego smaku. Teraz jadam owoce
goji głównie jako dodatek do sałatek, wypieków i innych potraw, a
także do herbat i napojów.
KOMOSA RYŻOWA (quinoa)
To moje najnowsze odkrycie. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy oraz jako zamiennik ryżu i kasz. Nam bardzo smakuje :) Doskonale podkreśla smak sałatek i roślinnych kotletów. Jej przygotowanie nie jest trudne. Przed ugotowaniem komosę przepłukujemy, następnie gotujemy przez 15 minut w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po ugotowaniu komosy należy ją odstawic pod przykryciem na kolejne 15 minut.
Komosa jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Ma właściwości antyoksydacyjne i potencjalne działanie antynowotworowe. Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka, w związku z czym jest polecana szczególnie wegetarianom. Dodatkowo zawiera także zdrowe kwasów tłuszczowych, a także witaminy i składniki mineralne. Nie bez powodu w Ameryce Południowej nazywana jest "świętym zbożem Inków".
Zamówienia ze sklepu naturplanet.pl przychodzą bardzo szybko. Co tydzień w sklepie pojawiają się bardzo atrakcyjne promocje, więc warto być na bieżąco. Znacie nasiona chia, jagody goji i komosę ryżową? Lubicie, stosujecie? Czekam na Wasze opinie w komentarzach :)
Ja znam, lubię i często stosuje :) Akurat nie od naturplanet, ale one wszystkie są takie same :d
OdpowiedzUsuńCieszę się, że też je polubiłaś :)
UsuńOh I really enjoy the chia~
OdpowiedzUsuńxx
It's healthy and delicious :)
UsuńZdrowo :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńJa bardzo lubię nasiona chia. Dodaję je do koktajlu )
OdpowiedzUsuńOj tak, koktajle z nasionami chia są pyszne, ale wypróbuj je też do jogurtu :)
UsuńZ przedstawionych produktów miałam tylko nasiona chia i bardzo je lubię :) Dodaje je zazwyczaj do jogurtu naturalnego, do tego miód i nasiona słonecznika :) Ot taka przekąska :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbowac też jagody goji i komosę :) Baaardzo zdrowe!
UsuńKoktajl bananowy z nasionami chia to coś dla mnie, muszę spróbować:) Komosy jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńKoktajl jest bardzo smaczny, a do komosy też warto się przekonac :)
UsuńWszystkie produkty bardzo lubię is stosuję. Nasionak Chia z koktajlami i deserami, Jagódki Goji lubię przegryzać na surowo :-P, komosę lubię w różnym wydaniu( sosy, warzywa itd )
OdpowiedzUsuńO i super! Widac doceniasz zdrową dietę :)
UsuńMuszę zajrzeć na stronę tego sklepu :)
OdpowiedzUsuńWarto, bo mają bardzo duży wybór produktów.
UsuńSame pyszne i zdrowe rzeczy... ta strona internetowa jest rzeczywiście godna uwagi :)!!!
OdpowiedzUsuńP.S. Serdecznie dziękuję za odwiedziny u mnie :)!!!
Dokładnie, tym bardziej że na stronce jest nie tylko zdrowa żywnośc, ale i naturalne kosmetyki.
UsuńZnam te cudeńka, świetne produkty☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNasiona chia znam i często z nich korzystam, jak nie do smoothie to dodaje je do deserku z jogurtem naturalnym i smakują super :)
OdpowiedzUsuńMałe, niepozorne, a urozmaicają smak :)
UsuńSama jeszcze nic z tych rzeczy nie próbowałam, ale muszę wreszcie po nie sięgnąć, zwłaszcza po nasiona chia i jagody goji (szczególne nadzieje pokładam m.in. w z zmniejszeniu stresu oraz zmęczenia). :)
OdpowiedzUsuńWarto, bo faktycznie odpowiednia dieta jest bardzo pomocna przy wielu dolegliwościach.
UsuńZnam te cudenka (no może z wyjątkiem komosy ryżowej ☺)
OdpowiedzUsuńgłównie jako składniki kosmetykow - ale rzeczywiście pod wpływem ich działania ,moja cera jest w wiele lepszej kondycji ☺
Pozdrawiam i obserwuje ☺
Lili
Spróbuj je też w jadalnej wersji :) Naprawdę zdrowe.
Usuńuwielbiam jagody goji!
OdpowiedzUsuńJa akurat do ich smaku przekonywałam się najdłużej, ale są tak zdrowe że warto je dodawac do ulubionych przekąsek.
UsuńChyba muszę zacząć robić takie przysmaki :)
OdpowiedzUsuńUżywam sporo takich nasion ♥
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńI use a lot of gojiberries in my cooking. I am now trying to the plant to get fresh berries.
OdpowiedzUsuńI have it in my garden :) It's grow very fast.
UsuńMoja ciotka próbowała jeść goji, ale jej nie smakowały. Ja akurat nie lubię testować takich dziwów :D
OdpowiedzUsuńJagody goji mają bardzo specyficzny smak, ale można go zneutralizowac odpowiednimi dodatkami :)
UsuńJuż zapomniałam o tej marce, chodzę do naszego sklepu ze zdrową żywnością w UK. Ale dobrze, że mi przypomniałaś, bo jak będę w PL to zrobię sobie zakupy. :) Uwielbiam nasiona chia i goji - to drugie jest przepyszne! Spróbuj kiedys zrobić sobie z nich batony.
OdpowiedzUsuńMuszę poszukac przepisu na takie batony :) Może byc smacznie :)
Usuń