Nasiona chia, jagody goji, quinoa- skarby ze sklepu naturplanet.pl

Hipokrates powiedział kiedyś, że "Lekarz leczy, natura uzdrawia". W tym aforyzmie jest bardzo wiele prawdy, bo to co stworzyła Matka Natura ma ogromną moc, właśnie uzdrawiającą. Nasze babcie i prababcie dobrze o tym wiedziały i dlatego tak chętnie sięgały po zioła i owoce o właściwościach leczniczych. Przyznaję, że sama mam fioła na punkcie naturalnych produktów i staram się sięgać po nie jak najczęściej. Nie zdziwi Was zatem, że tak chętnie zaglądam na stronę naturplanet.pl, na której znaleźć można zarówno naturalne kosmetyki, suplementy diety, jak i zdrową żywność. Dziś opowiem Wam o kilku moich ulubionych produktach z tego sklepu.


NASIONA CHIA
W sklepie są dostępne w 250 g opakowaniu. U nas w domu te drobne nasionka lubią wszyscy domownicy, co ciekawe nawet dzieci :) Moja starsza córka jest specyficzna pod tym względem, bo bardzo lubi też siemię lniane :)
Szałwia hiszpańska to niepozornie wyglądająca roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemalii. Jej największą wartością są nasiona chia, uważane są za najzdrowsze na świecie. Nie bez powodu ich właściwości doceniali już starożytni Aztekowie i Inkowie, którzy nazywali je „cudownym ziarnem”. Nasiona chia mają aż 8 razy więcej kwasów Omega-3, niż dziki łosoś i 6 razy więcej wapnia niż mleko. To także nieocenione źródło m.in. magnezu, żelaza, selenu i błonnika. Tym samym nasiona chia poprawiają pracę mózgu, uspokajają, a nawet pomagają złagodzić objawy depresji. Pozytywnie wpływają także na wzrok i serce, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu. Duża zawartość błonnika wspomaga natomiast proces trawienia, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Nasiona chia pomagają także pozbyć się zbędnych kilogramów. Nasiona po połączeniu z wodą pęcznieją, podobnie jak siemię lniane, powodując w żołądku uczucie sytości. Co istotne, nasiona chia mogą być bezpiecznie stosowane zarówno przez dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.
Nasiona chia stały się nieodłącznym elementem mojej diety. Dodaję je zarówno całe, jak i zmielone do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków.  Można je także namoczyć w wodzie lub soku i stosować jako naturalny zagęszczacz do zup. Na co dzień nie używam jednak więcej niż 3 łyżeczek nasion dziennie. Idealnie sprawdzają się także jako dodatek do koktajli. Mój ulubiony napój przygotowuję z 2 szklanek soku pomarańczowego, 4 kiwi, 4 daktyli, 1 jabłka. Wszystkie składniki dokładnie blenduję, po czym dorzucam łyżeczkę nasion chia. Koktajl wstawiam na kwadrans do lodówki, aby nasiona zdążyły napęcznieć.



Koktajl bananowy z nasionami chia

Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki nasion chia
1 banan
1 łyżeczka miodu
szczypta kardamonu

Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do pojemnika blendera i zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżeczkę miodu i kardamon. Całość dokładnie miksujemy blenderem, aż powstanie jednolity napój. Przelewamy koktajl do szklanki, dodajemy nasiona chia, calośc mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie nasiona delikatnie spęcznieją i zwiążą koktajl w delikatną galaretkę.  



JAGODY GOJI
Jagody, nazywane czerwonymi diamentami, są uznawane za najzdrowsze owoce świata. Podnoszą one odporność organizmu, korzystnie wpływają na wątrobę, nerki, stawy, wzrok, regulują ciśnienie. Jagody goji wpływają także na poprawę nastroju, a także zmniejszają objawy stresu i przemęczenia. 


Mają charakterystyczny cierpki, gorzkawy smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Sama miałam początkowo problemy z przyzwyczajeniem się do tego nietypowego smaku. Teraz jadam owoce goji głównie jako dodatek do sałatek, wypieków i innych potraw, a także do herbat i napojów.  



KOMOSA RYŻOWA (quinoa)
To moje najnowsze odkrycie. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy oraz jako zamiennik ryżu i kasz. Nam bardzo smakuje :) Doskonale podkreśla smak sałatek i roślinnych kotletów. Jej przygotowanie nie jest trudne. Przed ugotowaniem komosę przepłukujemy, następnie gotujemy przez 15 minut w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po ugotowaniu komosy należy ją odstawic pod przykryciem na kolejne 15 minut. 
Komosa jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Ma właściwości antyoksydacyjne i potencjalne działanie antynowotworowe. Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka, w związku z czym jest polecana szczególnie wegetarianom. Dodatkowo zawiera także zdrowe kwasów tłuszczowych, a także witaminy i składniki mineralne. Nie bez powodu w Ameryce Południowej nazywana jest "świętym zbożem Inków". 


Zamówienia ze sklepu naturplanet.pl przychodzą bardzo szybko. Co tydzień w sklepie pojawiają się bardzo atrakcyjne promocje, więc warto być na bieżąco. Znacie nasiona chia, jagody goji i komosę ryżową? Lubicie, stosujecie? Czekam na Wasze opinie w komentarzach :)

Komentarze

  1. Ja znam, lubię i często stosuje :) Akurat nie od naturplanet, ale one wszystkie są takie same :d

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię nasiona chia. Dodaję je do koktajlu )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, koktajle z nasionami chia są pyszne, ale wypróbuj je też do jogurtu :)

      Usuń
  3. Z przedstawionych produktów miałam tylko nasiona chia i bardzo je lubię :) Dodaje je zazwyczaj do jogurtu naturalnego, do tego miód i nasiona słonecznika :) Ot taka przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbowac też jagody goji i komosę :) Baaardzo zdrowe!

      Usuń
  4. Koktajl bananowy z nasionami chia to coś dla mnie, muszę spróbować:) Komosy jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koktajl jest bardzo smaczny, a do komosy też warto się przekonac :)

      Usuń
  5. Wszystkie produkty bardzo lubię is stosuję. Nasionak Chia z koktajlami i deserami, Jagódki Goji lubię przegryzać na surowo :-P, komosę lubię w różnym wydaniu( sosy, warzywa itd )

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zajrzeć na stronę tego sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszne i zdrowe rzeczy... ta strona internetowa jest rzeczywiście godna uwagi :)!!!
    P.S. Serdecznie dziękuję za odwiedziny u mnie :)!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, tym bardziej że na stronce jest nie tylko zdrowa żywnośc, ale i naturalne kosmetyki.

      Usuń
  8. Znam te cudeńka, świetne produkty☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Nasiona chia znam i często z nich korzystam, jak nie do smoothie to dodaje je do deserku z jogurtem naturalnym i smakują super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama jeszcze nic z tych rzeczy nie próbowałam, ale muszę wreszcie po nie sięgnąć, zwłaszcza po nasiona chia i jagody goji (szczególne nadzieje pokładam m.in. w z zmniejszeniu stresu oraz zmęczenia). :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, bo faktycznie odpowiednia dieta jest bardzo pomocna przy wielu dolegliwościach.

      Usuń
  11. Znam te cudenka (no może z wyjątkiem komosy ryżowej ☺)
    głównie jako składniki kosmetykow - ale rzeczywiście pod wpływem ich działania ,moja cera jest w wiele lepszej kondycji ☺
    Pozdrawiam i obserwuje ☺
    Lili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj je też w jadalnej wersji :) Naprawdę zdrowe.

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ja akurat do ich smaku przekonywałam się najdłużej, ale są tak zdrowe że warto je dodawac do ulubionych przekąsek.

      Usuń
  13. Chyba muszę zacząć robić takie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Używam sporo takich nasion ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. I use a lot of gojiberries in my cooking. I am now trying to the plant to get fresh berries.

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja ciotka próbowała jeść goji, ale jej nie smakowały. Ja akurat nie lubię testować takich dziwów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody goji mają bardzo specyficzny smak, ale można go zneutralizowac odpowiednimi dodatkami :)

      Usuń
  17. Już zapomniałam o tej marce, chodzę do naszego sklepu ze zdrową żywnością w UK. Ale dobrze, że mi przypomniałaś, bo jak będę w PL to zrobię sobie zakupy. :) Uwielbiam nasiona chia i goji - to drugie jest przepyszne! Spróbuj kiedys zrobić sobie z nich batony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę poszukac przepisu na takie batony :) Może byc smacznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz